Jen 48 hodin je k vidění v Novém Boru benátské sklo z ostrova Murano

1. červen 2015

Poprvé v České republice můžete vidět díky italských sklářů z benátského ostrova Murano. Afro Celotto, Pino Signoretto, Alfredo Barbini, Antonio da Ros nebo Ermanno Nason - co jméno, to ikona a pojem ve světě skla. Výstava s názvem Skleněná zahrada je přístupná ještě do 1. června 22:00 v areálu sklářského ateliéru Astera. Do Nového Boru na Českolipsku díla zapůjčila holandská galerie Via Venezia.

Ještě připomenu, že prohlédnout si unikátní skleněné výtvory sklářů z bernátského ostrava Murano můžete ještě dnes v Novém Boru v ateliéru Astera do 22 hodin.

Slavnostní zahájení výstavy bylo netradiční. Protože se říká, že střepy přinášejí štěstí, dostali patroni výstavy, jako například Felix Slováček, Marcela Březinová nebo Vlastimil Harapes prázdné číše. Ty pak rozbili a přáli výstavě.

„Myslím, že nejdůležitější je štěstí. Tak na štěstí,“ popřál Vlastimil Harapes a stejně jako ostatní gratulanti rozbil skleněnou číši. Tímto rituálem se oficiálně výstava zahájila.

„Benátské sklo je pro mě číslo jedna, favorit dnešní výstavy. Znám trochu sklo, sám ho vyučuji a chtěl jsem vidět to top, co se dneska tady vystavuje,“ říká jeden z návštěvníků.

Díla benátských sklářských výtvarníků

S majitelem sklářského ateliéru Astera a zároveň pořadatelem výstavy Vladimírem Žílou procházíme místo, kde jsou vystavená díla pěti sklářských výtvarníků.


V Novém Boru je k vidění opravdu to nejlepší

„Je to výběr toho nejlepšího podle našeho vědomí a svědomí. Rozhodně to jsou výtvarníci světového významu,“ upozorňuje Žíla. Jak moc má k těmto výtvarníkům blízko?

„Blízko k nim má majitel ateliéru Via Venezia pan Leo Wolfs. Díky spolupráci s jeho holandskou galerií máme možnost ta italská díla poprvé představit v České republice. Jejich tvorba mě ohromně oslovila. Musím říct, že k mým favoritům patří Afro Celotto, který dělá takové organické tvary a používá neskutečnou škálu výtvarných technik, které koncentruje do jednoho kusu.“

Díla jsou hodně barevná a podle Vladimíra Žíly se italští sklářští výtvarníci barev nebojí.

„Italští výtvarníci se naprosto nebojí barev. Hlavně jde o to, že tam se po staletí vyvíjelo tvarosloví a sklářské techniky, které jsou pro benátské sklo typické. Tam se znalost foukání skla předávala z otce na syna a dlouho ta tajemství zůstávala uzavřená na ostrově Murano, nedaleko Benátek.“

Leo Wolfs, majitel holandské galerie Via Venezia

Dnes je to jinak. Italští sklářští skláři jezdí po světě a předvádí své umění. Afro Celotto kombinuje veškeré speciální techniky. Dokáže do každého kusu dostat mix barev. Jak doplňuje Vladimír Žíla, nejsou to barvy na skle. „Jsou to dekory, které tvoří barevné střepy uvnitř masy skloviny.“

Výstava je krátkodobá. Veřejnost má pouhých 48 hodin na to, aby se na ojedinělá díla podívala.

„Výstava benátských mistrů je zapůjčena pouze na několik dnů. Včetně dopravy, naaranžování, úklidu a dopravy zpátky to vyšlo na dva dny pro veřejnost.“

Spustit audio