Jilemnice staví sportovní areál. Zatím ale nemá peníze na jeho dostavbu

16. srpen 2017

Městu Jilemnice chybí na dokončení rozestavěného biatlonového areálu Hraběnka zhruba 20 milionů korun. Ty mělo před zahájením stavby zajištěné z dotace od ministerstva školství. Kvůli kauze fotbalové asociace a podezření ze zneužívání sportovních dotací ale ministerstvo plošně zrušilo všechny investice do sportu. Vypsalo poté nový program, žádost o peníze na dostavbu Hraběnky ale zatím schválená není.

„Jsou připravené všechny okruhy, na kterých se bude provozovat sportovní činnost. Je vybudován základ střelnice. Sloupy, kolem kterých bude obranný val na střelnici. Jsou připraveny jednotlivé obslužné budovy,“ popsal současný stav stavby jilemnický zastupitel Aleš Vaněk ze Starostů pro Liberecký kraj.

Na Hraběnce, která má stát 65 miliónů korun, bude nejen nová střelnice s 20 stavy pro biatlon, ale také téměř tři kilometry zpevněných tratí. Město zatím na proplacení faktur peníze má.

„Něco dá kraj a zatím zbytek dává město,“ konstatovala nezávislá starostka Jana Čechová. Co bude dál, ale nikdo neví. Město novou žádost o dotaci na ministerstvo právě zaslalo. I když hodně váhalo. Bálo se sankcí za případné porušení zákona o veřejných zakázkách.

„Jelikož my už máme uzavřené smlouvy na výstavbu a byla to veřejná zakázka, která má také svůj zákon, svá pravidla, která nesmíme porušit,“ vysvětlila Jana Čechová.

Radní se radili s právníky i se členy finančního výboru města. Pavel Kaňka z oddělení investic do sportu ministerstva školství jim žádnou garanci nedával.

„My jako ministerstvo nemůžeme posuzovat nebo odpovídat za to, jestli to je v rozporu nebo není. Za to si zodpovídá ten zadavatel,“ uvedl Pavel Kaňka.

Naděje tu ale je

„Umožňujeme podávat žádosti na rozestavěné stavby a musí to být vždy ucelené etapy,“ vysvětlil Pavel Kaňka.

Veronika Vítková

Pokud ministerstvo dotaci Jilemnici schválí, mohlo by mít město peníze do konce roku. Závisí to podle Kaňky na celkovém počtu žádostí. Hraběnka měla být hotová na podzim. Teď ale přišly nečekané technické problémy a termín se posunul na jaro. Biatlonová sezóna se tedy nestihne. Třeba ale do té doby stihnou biatlonoví reprezentanti Veronika Vítková nebo Jaroslav Soukup, kteří v Jilemnici začínali, nasbírat ještě více úspěchů a s dobrou náladou areál otevřou.

Spustit audio