Jizerky se připravují na skutečný příchod zimy a sněhu

22. listopad 2015

Lyžařská střediska i obce v Jizerských horách finišují s přípravou na novou zimní sezonu. V minulém týdnu nasněžilo na Jizerce, na začátku tohoto víkendu napadla první bílá pokrývka také na Ještědu. Lyžovat se začne podle plánů provozovatelů sjezdovek sice asi nejdříve až 19. prosince, ale přípravy už musejí být skoro hotové.

S Petrem Bažantem, provozovatelem vleků na Bedřichově, Severáku a Špičáku stojíme právě na vrcholu Tanvaldského Špičáku. Novinkou pro letošek je kromě výkonnějších sněžných děl také nová devítimetrová rolba.

„Pro lyžaře by to mělo znamenat lepší komfort. A pro nás jako provozovatele snazší práci,“ říká Petr Bažant. V Bedřichově by měl podle jeho slov vyrůst i dětský svět. „ Tedy místo, kde bude pojízdný koberec, tyčky, slalomy, projížděčky pro děti, prostě něco takového,“ dodává.

V Jizerkách jsou nejen soukromé ski areály, ale také obecní vleky. Jeho provozem si přivydělávají například v Lučanech nad Nisou, říká starosta ze Sdružení pro Lučany Jiří Řešátko.

„Je to zisk z prodaných vstupenek. Bylo to asi 350 tisíc pro město, ale měli jsme i období s větším ziskem,“ říká Řešátko.

Obecní běžecké kolečko začali před pár lety provozovat ve Smržovce a letošní sezona na ty minulé naváže, potvrzuje starosta Marek Hotovec z ODS: „ Určitě chceme pokračovat. Chtěli bychom sehnat nějaké dobrovolníky, kteří by pomohli. Stojí to právě na takovýchto lidech.“ A do budoucna možná ve Smržovce vyroste dětský obecní vlek, v areálu Kedr.

„Tam by mohl vzniknout malý vlek pro děti, jezdily by z jednoho kopce na druhý. Děti by tam mohli sáňkovou i bobovat – aby to bylo pro různé zimní sporty.“

Lyžaře budou po Jizerských horách i letos vozit speciální ski busy, uzavírá Petr Bažant: „Novinkou je rozšíření trasy. Skibus vlastně projede celý ten horský Špičák přes Tanvald a Desnou a okolní obce.“

autor: sas
Spustit audio