Jizerská 50: Sněhu je přebytek, organizátoři ho musí odvážet

Jen pár dní zbývá do nedělního startu jubilejního padesátého ročníku Jizerské Padesátky. Přípravy hlavně v areálu v Bedřichově už vrcholí. Běžci na lyžích mohou letos využít ideální sněhové podmínky. V okolí jabloneckého Bedřichova totiž leží zhruba metr sněhu.

Hlavní závod se jede už tuto neděli 19. února, doprovodné akce i kratší závody ale budou celý víkend. V Bedřichově na Jablonecku je aktuálně problém spíš než s dovážením sněhu s jeho odvozem. „Musíme část sněhu odvézt, odbagrovat tak, aby všechno proběhlo, protože sněhu je tam až příliš. To je změna proti předchozím rokům, kdy jsme bojovali spíš s nedostatkem sněhu,“ říká mluvčí závodu Tomáš Leixner.

Na bedřichovském stadionu se staví různé stany a zázemí, zásadní stavby se začnou budovat zítra. Trať se také upravuje. Zázemí pro rolby je v Bedřichově i na Jizerce. Průběžně upravují celou trasu Jizerské padesátky, a to i v noci.

Pryč se svěšenými větvičkami!

Hodně sněhu má i tu nevýhodu, že jsou podél cesty svěšené větvičky. Ty je potřeba odstranit, aby závodníkům nevadily v pohybu na trati. Techniku na samotnou úpravu trati popisuje rolbař Martin Kunz: „Máme tři rolby, z toho jednu dvoustovku. Ta jezdí tu hlavní páteř, potom máme dvě malé rolby. Jedna je na Bedřichově, druhá jezdí malou Jizerku.“

Výsledky práce Martina Kunze a jeho kolegů uvidí tisíce sportovců, kteří poběží hlavní závod. Maximum je 4800 lidí, kteří se do stopy mohou postavit. Počet přihlášených se k tomuto číslu blíží.

Ženy lyžařky se Jizerské 50 účastnily až od třetího ročníku

Tisíce lidí zkomplikují na horách dopravu

Bedřichovská parkoviště zůstanou zavřená o víkendu mezi šestou a devátou hodinou ráno. Pro ty, kteří by se na místo chtěli dopravit autobusem, připravil Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou posily. Z krajského města pojedou autobusy v sobotu a v neděli ze zastávky Poliklinika v Jablonecké ulici v Liberci přímo do Bedřichova. Zdarma se ale svezou pouze závodníci. Ostatní cestující musí zaplatit klasickou jízdenku. Dopravní podnik posílí i pravidelné spoje a autobusy pojedou i z Jablonce nad Nisou.

autor: jch
Spustit audio