Johanka z Arku v DFXŠ: Síla a hloubka je tu mimořádná, říká šéf opery

Dramatická opera Panna orleánská zahajuje dnes 22. 9. v Liberci novou operní sezónu Divadla F. X. Šaldy. Dílo ruského skladatele Petra Iljiče Čajkovského uvádí divadlo v režii Lindy Keprtové, pod taktovkou šéfa opery Martina Doubravského. Známou francouzskou hrdinku hraje a zpívá mezzosopranistka Alžběta Vomáčková, která působí, jako by se pro roli Johanky z Arku přímo narodila.

„Byla jsem nesmírně poctěna, že mi Linda a pan dirigent svěřili takovou úžasnou a obrovitánskou roli, která je v mém životě první velkou pěveckou příležitostí,“ říká Alžběta Vomáčková a pokračuje: „Naprosto jsem tomu propadla a Johanku jako takovou roli úplně miluju. Žiju jí.“ Vysoká, štíhlá a půvabná dlouhovláska se musela v roli Johanky naučit na jevišti i bojovat. V těžkém souboji se utká se svou láskou, burgundským rytířem Lionelem aneb Csabou Kotlárem. „Pracuje se mi s ní úžasně, je velmi talentovaná a herecky přirozená,“ popisuje operní pěvec.

Operní sbor museli posílit o 15 hlasů

Režisérka Linda Keprtová vykresluje Johanku jako současnou a silnou ženskou hrdinku. „Naše Johanka z Arku je o člověku, na kterého byl položen velký úkol… i my se někdy dostáváme do situací, kdy musíme řešit úkoly, o kterých nejsme úplně přesvědčeni,“ popisuje režisérka.

Tohle není foto z módního časopisu, ale pozvánka na operu! Johanka v podání mezzosopranistky Alžběty Vomáčkové bude nádherná


Dramatický příběh uslyší diváci v ruštině, s českými a německými titulky. Podle šéfa opery Martina Doubravského je Čajkovského opera pěvecky náročná, operní sbor musel být posílen o 15 hlasů: „Jsem přesvědčen, že libereckému publiku ukážeme, že síla a hloubka této opery je mimořádná.“


Premiéru opery Panna orleánská uvede liberecké Divadlo F. X. Šaldy dnes 22. září v 19 hodin. Druhá premiéra je na programu 30. září.

Panna orleánská
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio