Budoucí prvňáci se zapisují do základních škol v Libereckém kraji

3. únor 2015

Napočítat do deseti, popsat svůj pokojíček, poznat čtverec a trojúhelník, zazpívat písničku. I to jsou úkoly, které dostávají budoucí prvňáčci u zápisů do základních škol. Testování budoucích školáků totiž právě nyní probíhá po celém Libereckém kraji. V Liberci už mají zápisy za sebou, v Jablonci se na ně teprve chystají.

Na desítky škol v kraji se přišly letos zapsat stovky budoucích prvňáků. Zápis má za sebou mimo jiné i malá Sabina z Liberce. Dceru šla letos zapsat na jednu z nejžádanějších škol v Liberci - v Lesní ulici - také maminka Jana Pavlíčková. Bála se, aby se její dítě do své spádové školy vůbec vešlo.

„Trošku mi vadí, že někteří rodiče nedávají děti tam, kam spadají. Pak omezují nás, kteří tam fakt bydlíme a je teoreticky možný, že budeme mít smůlu a pak budeme jezdit nevím kam,“ říká Jana Pavlíčková.

„Někteří rodiče mění dítěti před zápisem adresu trvalého bydliště, aby dítě dostali tam, kam chtějí, proč to dělají,“ ptá se tatínek Jiří Kobosil a dodává: „Nejlepší je pro rodiče, když má školu blízko bydliště, to je jako bez debat. Ale u nás byla církevní škola a spadali jsme pod Jabloňovku, takže tak jako tak bychom museli dojíždět, takže jsme si řekli, že bychom rádi dali dítě někam na výběrovou školu, nebo někam jinam.“

„Změna adresy je něco, s čím v podstatě nemůže nijak bojovat ani radnice, ani vedení školy a jde o dlouholetý problém, který řešilo už minulé vedení liberecké radnice,“ říká bývalý náměstek primátorky pro školství Kamil Jan Svoboda z KDU-ČSL.

Stále více dětí chodí v poslední době od zápisu na doporučení učitelek ještě na prohlídku ke specialistům. To byl případ i syna Petry Valešové, která k tomu dodává: „První upozornění nám přišlo od dětský doktorky na pětileté prohlídce a druhé doporučení bylo od učitelky ve školce. Pak jsem šli do pedagogicko-psychologické poradny a tam nám bylo opravdu řečeno, že je náš případ ten odklad.“ A odkladů přibývá. Školy dávají odklad až jednomu dítěti z pěti.

autor: sas
Spustit audio