Kašnu na náměstí v České Lípě čekají opravy

25. duben 2015

Empírová kašna s delfíny na českolipském náměstí se bude kompletně opravovat. Kašna, postavená v roce 1837, je místy porostlá mechem a pískovec, ze kterého je postavená, postupně podléhá erozi. Některé části stylizovaných delfínů se drolí.

„V zimě kašnu poškozuje mráz a v létě dochází k velkým ztrátám vody v kašně. Proto se město rozhodlo tuto kašnu celkově zrestaurovat a postarat se o to, aby vydržela dalších několik let," vysvětluje mluvčí českolipské radnice a dodává: „Stavební práce by se měly rozběhnout pravděpodobně na přelomu května a června, kdy bude větší pravděpodobnost stálého počasí."

Před zahájením samotných prací se přijel na empírovou kašnu podívat z Hané restaurátor Alan Doupal. „Já si myslím, že je to takový standardní stav, když není nějaká extra údržba. Ona se kdysi částečně opravila, to je i vidět. Je to standardní stav."

Uvnitř kašny ukazuje Alan Doupal místa, kde dochází k erozi a pískovec zvětral. Stává se to působením dešťové vody. „Nestačí to uschnout, pak to namrzne a vyplavuje se i pojivo. Je to i v místech, která vypadají jako krytá. Mohou za to třeba brzká jara."

Restaurátor ihned dokázal pohledem určit druh pískovce. Je to hořický pískovec, typický kresbou a strukturou. Lišejník a mech je úplně všude. Uvnitř kašny je zachycený i na nejmenších detailech. To všechno se musí sundat, ale chemii používá Doupal minimálně. „Ta chemie se omezí na ty nejzákladnější věci. Já sám ji nerad používám ve velké míře."

Restaurování kašny bude náročné. „Musí se všechno vyčistit, zbavit nečistot, uvolnit dožilé spárování. Kde je to zvětralé, kde se to sprašuje, tam se to musí zpevnit. Bude se dělat i olověná vana dovnitř kašny. Ta zabrání průsakům vody." Kompletně zrestaurovaná kašna by měla být hotová do konce září.

Spustit audio