Když mrzne, tak nejlépe pod stan. Otužilci tábořili u hory Klíč

4. prosinec 2016

I v těchto mrazivých dnech se najdou lidé, kteří vyráží přespat do přírody. Mráz je pro ně výzvou. Patří mezi ně také táborníci, kteří tento víkend stanovali u hory Klíč v Lužických horách. Na tábořišti Sokolík se jich letos, na 55. ročníku zimního stanování, sešlo dvacet.

Na tábořiště k hoře Klíč vyrazili zimní turisté několikahodinovým pochodem. Cesta vedla celou dobu po ledu. Odměnou jim byl pohled na ledopády na okolních skalách, a také skvělý kruhový výhled na Lužické a Jizerské hory, České Švýcarsko, České středohoří a v dáli i Krkonoše. Výlet zakončili večerním táborákem, u kterého se hrálo na banjo.

Ledopády na cestě ke Klíči

Podle účastníků je takový zimní výlet s výstupem na horu Klíč už tradicí. „Na Klíč se chodilo vždycky, často i v noci. Zažil jsem tady spoustu různých výstupů, například když Klíč byl doslova ledovou horou, pršelo a mrzlo," popisuje jeden z tradičních zimních výletníků, „ nebo bylo tolik sněhu, že cesty zmizely zaváté od severu, a my jsme tehdy šli, že jsme se po deseti metrech střídali, abychom prošlapali cestu. Já jsem tam tenkrát zapadl do díry a pořád jsem klesal. Vytáhli mě pak jako pytel, asi mi zachránili život." Všichnni se shodují, že Klíč dokáže být hodně nepříjemný a zlý. Nejspíš ale příští rok vyrazí znovu.

Parta nadšenců, kteří holdují zimnímu stanování
Spustit audio