Kempy na Českolipsku se už připravují na léto. Chystají víc místa, protože zájem o ně roste

13. květen 2015

Blíží se léto a s ní dovolené. Kempy na Českolipsku proto už začaly s přípravami na příliv výletníků - opravují chatky a uklízejí. Kvůli stoupajícímu počtu stanařů také některé rozširují plochu pro táboření.

Autokemp Klůček hlásí – chatičky máme z 90 procent obsazené už teď

„Nepřipravovali jsme nic nového, spíš jsme se snažili zkvalitnit to, co už tady je. To znamená, že vyměňujeme linolea v chatičkách, všude malujeme, děláme nové střechy, natíráme verandy,“ vypočítává ředitel společnosti, která kemp provozuje, Vladimír Reichert. Kemp je na léto už z větší části obsazený.

„Chatičky máme, dá se říct, z 90 procent obsazené na celou sezonu a teď už jsou jenom volné prostory pro stanaře. Stanařů jezdí víc, než karavanů, ale i ti stanaři nám ubývají. To je dané tím, že se naučili spíš jezdit na kratší dobu, takže většinou jezdí třeba jen na jednu noc. Řekl bych, že je to nový trend, že lidé zkracují dobu pobytu na minimum. Maximálně do tří dnů. Třeba jezdí na víc dovolených v roce a jezdí sem jenom na víkendy. Nebo je to ovlivněné tím počasím, že jezdí opravdu jenom, když je slunečno.“

Zájem o chatky v kempu ve Sloupu v Čechách roste, přibývá i stanařů

I ve skoro třicet kilometrů vzdáleném kempu ve Sloupu v Čechách jsou chatky na léto už rezervované, jak potvrzuje jeho správce Vítek Černý.

„Co se týče chatek, tak máme beznadějně zaplněný červenec a i půlku srpna už máme plnou. V našem kempu stanařů přibývá i přes občas nepříznivé počasí jsou zde tací, kteří vydrží i celý týden. V tuto chvíli se nacházíme v nové části kempu. Minulý rok jsme ho otevřeli, je zde i možnost připojení k elektrice, je tady osvětlení. Do toho nového prostoru mohou přijet stany i karavany. Myslíme si, že kapacita sprch a toalet je dostačující, ale samozřejmě bychom ji rádi do budoucna navýšili.“

Kemp v Hamru na Jezeře rozšiřuje sociální zázemí i prostor pro stany

„Letos nabízíme nově hlavně větší prostor pro stanaře, když jsme přikoupili ke kempu dva a půl hektaru pozemku, který jsme zplanýrovali a částečně zalesnili, takže ten prostor pro stanaře jsme rozšířili asi o sto procent,“ vypočítává nezávislý starosta Hamru na Jezeře Milan Dvořák.

Dodává, že také rozšířili sociální zařízení, protože byly problémy s kapacitou. „Lidi k nám jezdí, což je dobře, víc a víc a kapacita sociálních zařízení byla nedostačující, hlavně co se týče sprch. Záchody stačily, ale sprch bylo málo. Dříve jich bylo šest, ale dnes jich bude dvacet.“

Stejně jako ve většině kempů, i tady už mají z větší části rezervované chatky do konce léta. Navíc v kempu přibývá i těch, kteří jezdí pod stan.

„Tendence stanařů se u nás postupně každý rok zvyšuje. Nemůžeme si stěžovat na to, že by stanaři ubývali,“ dodává Milan Dvořák.

Spustit audio