Keťasové, nouzovky, chleba za miliardy? I o tom je nová výstava v turnovském muzeu

12. únor 2017

Muzeum Českého ráje v Turnově otevřelo ojedinělou numismatickou výstavu zaměřenou hlavně na zmatky ve financích států zapojených do první světové války. Na výstavě nazvané Zmatené peníze je k vidění na 250 papírových platidel evropských států, zejména však z Německa. Zábavnou formou se na ní dozvíte také spoustu zajímavostí, třeba že lidé před sto lety platili takzvanými "nouzovkami".

„Nouzovky byly v podstatě takové poukázky, které mohl vydávat například obchodník nebo město. Zajímavé na tom je, že to všechno bylo vázáno na důvěře. Třeba nějaký obchodník vydal tu nouzovku a vlastně v době toho nedostatku se zaručoval svým jménem, že až pomine krize, tak lidem, kteří tu nouzovku přinesou zpět k němu, ji proplatí zpět na skutečnou měnu, která se zatím vrátila,“ vysvětlil historik David Marek, který výstavu připravoval. Nouzovky byly nejčastěji papírové a grafických variant existují stovky. Mohlo na nich být umění, humor, komiks nebo třeba historické výjevy. V období první světové války, která zahýbala financemi všech zapojených států, se jednalo o běžné platidlo.

Výstava Zmatené peníze v Turnově

„Všechny státy vedly válku na dluh. Všechny zapojené mocnosti počítali s tím, že až válku vyhrají, tak se jim náklady vrátí. Ale to se samozřejmě může stát jen na jedné straně. Třeba v případě Německa, kterému se věnuje největší část této výstavy. Němci se odvázali od svého zlatého standardu už někdy na začátku první světové války a to znamená, že měna není krytá zlatem ani devizovými prostředky. Takže se tam trošku začíná roztáčet inflační spirála, která se v Německu nezastavila ani po válce," vysvětlil David Marek. Zboží bylo málo, lidé měli nouzi a tak se dařilo i tzv. „keťasům“. Slovo „keťas“ vzniklo prý z německého „Kettenhändler“, které znamená řetězový obchodník. "Keťas je takový nekorektní obchodník, který se snažií skoupit materiál, potraviny a zboží ve velkém. Tím nehorázně zvýší jeho cenu, protože ho v tu chvíli začne být nedostatek, a začne to rozprodávat dál s několika desítkami procent navíc," vysvětlil další z dobových termínů historik David Marek.

Výstava Zmatené peníze v Turnově

Výstava je interaktivní, návštěvníci se mnoho zajímavostí dozví formou her. Pro lepší pochopení dobových reálií je mnoho exponátů hodně názorných. Hyperinflace v poválečném Německu je třeba představena pomocí velkého balíku peněz a bochníku chleba. Exponát poukazuje na skutečnost, že v roce 1918 stál chleba šedeát feniků a v roce 1923 stál dvě stě jedna miliard.
Numismatická výstava je do Turnova zapůjčená z Regionálního muzea v Litomyšli. Navštívit ji můžete můžete až do druhého dubna.

Spustit audio