Kino v Mimoni bude jako jedno z prvních v republice promítat pomocí laseru

30. květen 2016

Obyvatelé Mimoně na Českolipsku už nebudou muset jezdit do kina do okolních měst. Po čtyřech letech se bude promítat i přímo ve městě. V roce 2012 zastupitelé rozhodli kvůli malému zájmu lidí a drahé modernizaci o ukončení provozu. Město teď získalo na digitalizaci kina grant a v Mimoni se tak bude na jednom z prvních míst v republice promítat laserem.

Plátno v sále kulturního domu není stabilně vypnuté jako v běžném kině. „Plátno se bude spouštět a po každém představení se vytáhne nahoru,“ popisuje Vlastimil Rovný, správce kulturního domu v Mimoni.

„Bude se spouštět a po každém představení se vytáhne nahoru. Pak tu opět bude taneční sál, nebo sál na ostatní akce. Návštěvníci kina budou sedět na balkoně. Tady dole byly také sedačky. Scházelo se dolů po sešikmené ploše. Tady jsme chodili za korunu na Vinnetoua, prodávalo se tu Eskymo za padesát haléřů," vzpomíná správce kulturního domu Vlastimil Rovný.

Promítací kabina mimoňského kina – vlevo nový laserový projektor, vpravo starý projektor na klasické filmy

V promítací kabině je nejen nová technologie, ale stále jeden starý promítací přístroj. Stará promítačka má ještě vzduchotechniku na chlazení. Nové laserové promítací zařízení je řízené počítačem a připojené k internetu.

Diváci budou sledovat filmy z balkonu

„Jsme první v tom, že budeme používat laserový projektor. Ostatní kina i multikina mají pouze lampové projektory. My máme laserový projektor, je výrazně dražší oproti lampovým, ale zase ušetříme za lampy,“ vysvětluje starosta Mimoně František Kaiser z Mimoňské obrody. „Lampy mají určitou životnost, laser má životnost neomezenou. Obraz je kvalitnější, svítivější a hlavně tam nejsou ty náklady za výměnu lamp,“ dodává František Kaiser.

„Byl tu jeden problém. My jsme museli posunout plátno, máme závěsné plátno pod stropem, protože tam kde obyčejně kina začínají, my nemůžeme. Máme tu sál a sezení bude na balkoně. Museli jsme posunout plátno dopředu asi o pět metrů, aby kvalita obrazu byla zachovaná.“

Foyer kulturního domu s jedním rozebraným starým projektorem

Promítače, který by s novou technikou uměl, město zatím nemá. „Ne snad, že by to bylo nějak složité, ale ten člověk musí znát práci s počítačem. Musí být tak trochu programátor. Na něm totiž bude záviset výběr filmů. Má to být také dramaturg, který by se o to celé měl starat,“ říká starosta Mimoně a pokračuje: „Měli jsme jedno výběrové řízení, kam se nikdo nepřihlásil. Teď máme druhé výběrové řízení a uvidíme, jestli se nám někdo přihlásí.“

Kino má začít promítat v září. Město by rádo ještě získalo dotaci, která by pomohla financovat výměnu starých sedaček za nové.

Spustit audio