Korálky místo šipek? Turisty v Jablonci budou zřejmě navigovat korálky

31. květen 2016

Turisty v Jablonci nad Nisou bude patrně v budoucnu po městě navigovat neobvyklý systém složený z obrázků a skleněných korálků. Návštěvníky města by měly navádět k hlavním dominantám a zajímavým místům symboly a piktogramy, které nepotřebují slova.

Korálky by vedly po nově stanovených trasách. Na náměstí by pak měl vyrůst ještě pro lepší orientaci zmenšený model centra Jablonce. Pokud město získá na podzim dotaci, může začít s vytvářením nové navigace ještě letos.

„Kdybych to popsal konkrétně, tak se to skládá ze dvou věcí. První jsou trasy po městě, které jsou značené korálky a druhá věc je model města umístěný ideálně na náměstí, velký asi dvakrát dva metry,“ popisuje architekt Jan Mach z libereckého ateliéru Mjölk, autor návrhu.

„Naše představa je, že korálkové cesty by se vyznačily barevnými korálky stejně tak, jako jsou v krajině turistické značky,“ říká Jan Mach a pokračuje: „V ulicích by se vyznačily stezky, přičemž každá bude mít nějaké téma – například povede přes parky nebo hodně do kopce či kolem historických staveb.“

Inspirace z jihu

Mladí architekti a grafici z Liberce se inspirovali mimo jiné v portugalském Portu, kde obrázkový systém funguje už několik let a jeho fotografie a pozitivní recenze návštěvníků obletěly celý svět.

Korálky z Pěnčína

Kritici upozorňují na to, že systém nebude fungovat v zimě, kdy hodně sněží. Tak to ale není, oponuje Jan Mach: „Myšlenka je taková, že se budeme snažit korálky umisťovat nejenom na zem, ale třeba i na patníky a na věci, které vystupují z terénu.“

Korálky jako náhrada za nedobře fungující šipky?

Zatím chodí výletníci po Jablonci podle klasických šipek, na kterých je napsáno, kterým směrem je radnice, muzeum, divadlo. Podle Petra Vobořila, ředitele kulturního a informačního centra v Jablonci, jde ale už o zastaralý a ne moc dobře fungující systém: „Problém pěšího systému je ten, že je šipkový a český z 90. let a turista nemá šanci se v tom zorientovat.“

Jablonci by se mezinárodní navigační systém hodil, nejvíc turistů je sice z Prahy a ostatních koutů Česka, ale do města bižuterie jezdí i cizinci – například z Polska, Německa, ale i z Holandska nebo z Velké Británie.

autor: sas
Spustit audio