Kozly na Českolipsku obnovují zpustlý hřbitov. „Přežil“ jen jeden náhrobek

24. říjen 2016

Kdysi měla každá vesnička nejen na Českolipsku svůj vlastní hřbitov. Od padesátých let minulého století pak některé z nich zarůstaly a náhrobky, často německé, lidé ničili. Jeden takový hřbitov byl i v Kozlech na Českolipsku. Začal pustnout v sedmdesátých letech a teď ho obec se sto padesáti obyvateli začala obnovovat. Je to teprve začátek, ale do čtyř let by měl být hřbitov opět funkční.

Starý hřbitov je zhruba dvě stě metrů za vesnicí. Od silnice to vypadá, že hřbitov je pouze nová zeď. Za ní je ale starý hřbitov. Na zdi stále pracují zedníci. Jedním z nich je František. „Počítám, že na té zdi budeme pracovat do konce měsíce. Kolega tu postavenou část už konzervuje.“

Za zdí to ale jako hřbitov nevypadá. Místo připomíná spíš louku. „Náhrobků se tu moc nezachovalo. Ještě před rokem to bylo celé zarostlé nálety,“ vysvětluje nezávislá starostka Kozlů Jitka Kýhosová.

„Na původní myšlenku mě přivedl architekt Smilnický, který nám pomáhal s územním plánem. Říkal, že tu máme pohřebiště, sice se nepohřbívá, není nic dochováno, ale v každé obci by mělo být. Udělali jsme v roce dva tisíce třináct anketu, jestli by obyvatelé chtěli, aby se sem hřbitov vrátil. A podle ankety to lidé chtěli.“

Peníze na hřbitov z kasy ministerstva?

Obec nemá velký rozpočet. Ročně je to necelé dva miliony. Z čeho obnovu hřbitova hradí? „Architekt Smilnický nám zpracoval malý projekt. V lednu byla výzva od ministerstva zemědělství na obnovu hřbitovní zdi, takže jsme to stihli podat a povedlo se,“ doplňuje starostka obce.

Jediný dochovaný náhrobek

Hřbitov má být opět funkční. Chybět by neměla vsypová loučka, stejně jako místa na urny. Ostatky na hřbitově pravděpodobně ještě jsou. „Naštěstí, když se kopalo, tak se nic nenašlo. Kopali jsme totiž buď za zdí, nebo na místě bývalé zdi. Nepředpokládám, že bychom nějaké ostatky našli. Chceme sem navést nějaký materiál, abychom se nedostali tak hluboko, jako když se pohřbívalo,“ uzavírá Jitka Kýhosová.

U hotové zdi leží jediný původní dochovaný náhrobek. Je docela zachovalý, a tak se pouze vyčistí a umístí zpět na hřbitov. Obec plánuje obnovu hřbitova dokončit do tří až čtyř let. Pak by měl být opět plně funkční.

Spustit audio