Kriticky ohroženým oslům somálským se v Liberci daří. Důkazem je i Erin

Liberecká zoologická zahrada má nový, velmi vzácný přírůstek. Je jím samička osla somálského, kterou ošetřovatelé pojmenovali Erin. Osli somálští pocházejí z Afriky, tam jsou ale téměř vyhubeni. Ve volné přírodě už jich žije podle odhadů nejvýš šest set.

„Celá liberecká zoo se raduje z nového přírůstku – ze samičky u oslů somálských, protože právě tato samička přetrhla jedenáctileté období, kdy se nám rodili samí kluci,“ říká mluvčí Barbara Tesařová.

Osli somálští jsou kriticky ohrožení – ve volné přírodě jich žije asi jen 500 až 600 kusů, v zoologických zahradách je jich asi 230. „I když tento druh osla nese druhové jméno somálský, tak v Somálsku už byl s největší pravděpodobností vyhuben a žije pouze v Eritreji a Etiopii. Zrovna to jsou státy, které sužují občanské války, je tam totální absence ochrany přírody,“ vysvětluje Tesařová.

Od ostatních druhů oslů osly somálské rozezná každý návštěvník poměrně snadno – na dlouhých štíhlých nožkách mají jakési černé pruhování. A co bude s malou Erin? „To záleží na koordinátoru chovu, jestli se rozhodne nechat ji tady, nebo ji pošle jinam, aby posílila genetický fond jinde,“ dodává Tesařová. Chov oslů somálských se v zoologických zahradách daří, jejich návrat do volné přírody ale není možný, v africké domovině pro ně není bezpečno.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio