Kultura, přednášky, sport i práce. To vše čeká více než 1500 skautů, kteří se sjeli na 5denní festival do Liberce

11. červen 2015

Stanové město i s krčmou a čajovnou vyrostlo během několika dní ve Sportovním areálu Vesec v Liberci. Už se tam zabydlelo v rámci festivalu Obrok 2015 více než 1500 skautů a skautek starších patnácti let z celé České republiky. Během pěti dní je čeká rozmanitý program - koncerty, divadla, sportovní klání a také přednášky řady zajímavých hostů. Mimo to do Liberce přijeli i pracovat.

Skautky a skauti se chopili křovinořezů, seker, lopat, ale i dlát a vydali se na pomoc zhruba padesátce neziskovým organizacím. Pracují například v zoologické zahradě, muzeu, Jedličkově ústavu nebo v kině Varšava a na Ještědu.

Redaktorka Českého rozhlasu Sever Eva Malá s nimi jela do Temné ulice v Liberci. Jde o louku, kterou je potřeba posekat a shrabat. Skauti v Lesní školce v Harcově zase musí naštípat hromadu dřeva a pak jí naložit na nákladní vůz.

Festival Obrok není jen práce, ale i zábava!

Festival Obrok je určený hlavně pro mladé skautské vedoucí, kteří každý týden pořádají výpravy s dětmi do přírody, učí je samostatnosti a připravují pro ně program. I proto je ve Vesci připravená řada workshopů a přednášek se zajímavými hosty.

Se skauty bude diskutovat třeba publicista Petr Ludwig, režisérka Olga Špátová, spoluzakladatel nadace Dobrý Anděl Petr Sýkora, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, herec Marek Vašut nebo sportovní redaktor Robert Záruba. Kromě toho je čeká i řada koncertů a divadelních představení.

Skauty čeká také velké sportovní klání

Účastníci festivalu si vyzkouší netradiční sporty jako kin-ball nebo möllky a zapojí se do velké nedělní hry, kde využijí spolupráci i strategické plánování.

Hra möllk pochází ze severu - je to kultovní vikingská venkovní hra. Hráči při ní hází házecím kolíkem na ostatní očíslované kolíky. Body se v průběhu hry zapisují a sčítají. Hra končí, když první hráč dosáhne přesně 50 bodů. Kin-ball je zase hra s velkým míčem. Ten má v průměru 122 centimetrů.

Liberecká kočka

I když se festival pořádá už poosmé, na severu Čech je poprvé. I proto letošní skautský slogan „Čekám na signál“ je inspirovaný nejznámějším symbolem kraje, vysílačem Ještěd. Maskotem je zase streetartová kočka výtvarníka Wojty, novodobý symbol Liberce. Kočka složená ze skleněné mozaiky je všude - už dokonce prý dochází i ke kočičí expanzi po celé republice.

autor: Eva Malá
Spustit audio