Kulturní počin roku 2016? Vyhrála Německo-česká výstava 1906

Německo-česká výstava 1906/2016 se stala libereckým Kulturním počinem roku 2016. Společnou akci Severočeského muzea a Oblastní galerie vybrala jako nejlepší odborná porota nové soutěže. Rozhodování měla obtížné, lidé nominovali 18 velmi různorodých akcí.

Mezi nominovanými akcemi byly koncerty, muzejní expozice, ale třeba i divadelní představení pro neslyšící, pouliční umění nebo různé publikace. Cílem soutěže je ve městě podpořit kulturu. Vítěz získal v obřadní síni liberecké radnice kromě titulu i 20 tisíc korun.

Německočeská výstava Liberec 1906 byla v liberecké Oblastní galerii k vidění do 18. září 2016. Návštěvníky seznamovala s celkem 80 uměleckými díly německých výtvarníků, kteří se před více jak 100 lety představili na libereckém výstavišti.

„Byla to výstava, která představila znovu jednu velkou přehlídku hospodářství, umění, kultury a všech myslitelných oborů českých Němců,“ vysvětluje Anna Habánová z Oblastní galerie v Liberci. „Věnovali jsme tomu v rámci příprav velké množství času a energie, nečekala jsem to. Překvapilo mě to,“ dodává.

Spoluautorkou výstavy je Kateřina Nora Nováková ze Severočeského muzea. „Pocity byly úžasné – nejen za mě samotnou, ale i za tým kolegů, kteří se za muzeum na výstavě podíleli. Je to ocenění za jejich práci.“

Druhé místo obsadila hra Naivního divadla Čechy leží u moře

Kulturní počin roku hodnotila desetičlenná komise. „Bodové rozdíly byly velmi malé. Mezi prvním a druhým místem asi jen dva body,“ říká Ivan Langr, náměstek primátora Liberce ze Změny pro Liberec. Druhé místo obsadila inscenace Naivního divadla Čechy leží u moře. „Díky autorovi Radku Malému, dramaturgovi Vítku Peřinovi, režisérce Michaele Homolové, hudebnímu skladateli Filipu Homolovi a výpravě Barbory Jakůbkové se podařilo se čtveřicí herců vytvořit komorní zvláštnost, která těší dospělé i děti,“ říká Stanislav Doubrava, ředitel Naivního divadla a pokračuje: „Považuji si toho, že tato akce jako Kulturní počin města Liberec vznikla.“

Naivní divadlo v Liberci představilo novou inscenaci s názvem Čechy leží u moře

O pomyslnou třetí příčku se dělí výstava lidových krojů Lužických Srbů v Krajské vědecké knihovně se Židovskou obcí Liberec. Město vyhlásilo už v těchto dnech druhý ročník soutěže Kulturní počin roku 2017.

Předávání diplomů a cen na liberecké radnici
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio