Kvůli cerkáriím sledují hygienici koupaliště v Zákupech na Českolipsku

22. červenec 2015

Voda na koupališti v Zákupech na Českolipsku je stále nevhodná ke koupání. Hygiena tam našla v první polovině června plže, který přenáší cerkárie. Motolice může způsobit několikadenní svědivé vyrážky. Jestli se situace změní, ukáží až nové rozbory. Proto hygienici odebírali vzorky plžů a to nejen pomocí šoufku, ale i prohlídkou usazenin na dně koupaliště.

Pracovníci na odběr vzorků mají kanystr, který naplnili vodu z koupaliště. „Jde o to aby plži přežili, snažíme se nabrat vodu, která jim je přirozená a následně bude provedený transport do Národní referenční laboratoře v Praze," vysvětluje vedoucí českolipské komunální hygieny Pavla Procházková.

Vzorky plžů se sbírají šoufkem, takovým jakým se vybírá septik, ze dna a betonových stěn koupaliště. Zatím bezvýsledně. Podle Pavly Procházkové jsou plži, kteří přenáší cerkárie právě na stěnách, v jejich štěrbinách a nebo, jako to vyopadá při dnešním odběru, jsou na dně. I když se odběry dělají časně ráno, je teplo. „Odběry se mají dělat časně ráno,pokud možno za chladnějšího počasí a pokud prší," doplňuje Procházková.

Po neuspěšném odběru šoufkem došlo na ruční ohledávání stěn koupaliště. Pár exemplářů plžů se našlo. Jsou to ale ranná vývojová stádia plovatky, která ale není prioritním vzorkem k odběru. Šance na „úlovek" plžů nabízí rákosiny na koupališti. Radek Perun z ústeckého zdravotního ústavu v holínkách vstoupil do vody a pomocí dvou zahradnických lopatek sbírá sediment ze dna. „Zkouším jestli se v sedimentu ze dna nenachází uchatka," vysvětluje. Nakonec se obešlo celé zákupské koupaliště.

„Máme asi zhruba padesát kusů. Sem tam je to nějaká uchatka v ranném stádiu vývoje, jinak jsou to všechno plovatky. Pochopitelně vzorky odvezeme na analýzu a počkáme na vzorky jak výjdou a uvidíme," říká závěrem Pavla Procházková a doplňuje, jestli to je reprezentativní vzorek: „Nebudeme předjímat, ale je to pravděpodobné." Jestli se v koupališti vyskytují cerkárie se bude vědět na konci týdne.

Spustit audio