Kvůli černým odběrům vody na hřbitově ve Stružnici nechala obec přítok uzavřít

2. září 2015

Návštěvníci hřbitova ve Stružnici na Českolipsku musí brát vodu na zalévání hrobů odjinud. Kvůli vysokému nárůstu černého odběru vody pro soukromé účely z vodovodní přípojky u hřbitova, ji obec uzavřela. Podle obyvatel obce si vodu někteří stáčeli do velkých barelů, jiní si na místě rovnou myli auto.

„Někdo si tam jezdí mýt auta. To jsem viděl. I hadici si tam našroubovali. Tam je studánka, tak beru na hřbitov vodu z té studánky,“ popisuje situaci ohledně uzavřené vody na hřbitově ve Stružnici Jaroslav Šafařík a Marta Šafaříková se přidává příhodu svého syna.

„Sekal sena s traktorem a viděl, tak tam jel. Když zjistili, že na ně jede, tak ujeli. Nestihl si poznamenat ani poznávací značku. Čerpali vodu do velké 1000litrové nádrže. Kdo? Těžko říct. Syn říkal, že ani to auto nezná.“

Před hřbitovem ve Stružnici je kohoutek, který sloužil návštěvníkům hřbitova k zalévání hrobů. Teď už z něj voda neteče.

„Tady bylo tolik černých odběrů, že se to výrazně projevilo v částce, kterou platíme za obecní vodu. Je to víc jak dvacetinásobek,“ komentuje starosta Stružnice Jan Mečíř.

Odběr vody měří v šachtě pod kohoutkem tradičně vodoměr. Přípojku obec zřídila před desítkami let, aby sloužila potřebám návštěvníků hřbitova.

Studánka 50 metrů od hřbitova, ze které lidé berou nyní vodu na zalévání

„Pokud si sem někdo jezdí mýt auto, odebírá si vodu pro hospodářská zvířata nebo pro zalévání zahrádky, není to ten důvod, proč byla zřízena. „Taková situace je tu u nás poprvé. Výrazněse to zhoršilo poté, co vodoprávní úřad, na základě podkladů, zakázal odběr vody z Ploučnice a jejích přítoků.“

Zatím si lidé, kteří na hřbitov chodí zalévat hroby, na stávající situaci nestěžují. Podle koordinátora pracovníků veřejně prospěšných prací Ludvíka Nováka, si lidé vodu z domova ale nenosí. „Tady jsem vyčistil studánku a odtud si lidé berou vodu.“

Voda bude uzavřená do té doby, než se vodovodní přípojka přesune přímo na hřbitov. Vodu pak obec pustí na podzim před Dušičkami, aby si lidé mohli uklidit hroby.

Spustit audio