Kvůli EET podraží koláče jabloneckých pekáren a zřejmě zpomalí obsluha u přepážek DPMLJ

Pokladnu na elektronickou evidenci tržeb si musel pořídit také Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou. Od března mu to kvůli prodeji součástek ukládá zákon. Týkat se ho bude i třetí vlna EET, kdy bude muset přenosnými tiskárnami vybavit například revizory. Pokladny už má také ve svých téměř 150 prodejnách nainstalované jablonecké Pekařství Šumava. Kvůli velké investici do nich podraží.

Jablonecké pekařství Šumava muselo poklady instalovat do 150 prodejen. „Začneme jako kasa, postupně po měsíci budeme přecházet na ten systém,“ říká Ivan Šnajdr, předseda představenstva pekárny.

Do třetí fáze EET se v březnu 2018 zapojí služby, železniční, meziměstská a nákladní doprava, cukráři, lékaři nebo právníci.

Žádná z prodejen se kvůli EET zatím zavírat nebude, i když ty malé – zejména na vesnicích ohrožené byly, přiznává Šnajdr: „Nechceme zavírat většinou na těchto vesnických provozovnách, kde pracují starší lidé, které nechceme připravit o práci.“ Podle Ivana Šnajdra pekařství kvůli investici do pokladen a správy systému podraží. Cena rohlíků a chleba se nezvýší, u dalších výrobků ale pekárna ceny upraví. „Změny cen pozná zákazník, který chce nějaký nadstandard, třeba koláče o padesátník dražší.“

EET se dotkne i lidí, kteří jezdí MHD v Liberci a Jablonci

Taky Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou si musel pořídit pokladnu už v druhé vlně. „Dopravního podniku se to týká u dílčích prodejů, tedy náhradních dílů, map, jízdních řádů,“ popisuje Milan Červenka, ekonomický ředitel DPMLJ.

Třetí vlny EET se ale dopravní podnik obává, a to zejména kvůli přetlaku na přepážkách u prodeje kupónů. „Určitě dojde k určitému zdržení, protože pokud přijde zákazník a bude chtít jednu papírovou jízdenku, musíme k tomu vytisknout doklad EET,“ vysvětluje Červenka.

autor: Eva Malá
Spustit audio