Láska k baletu a tvrdá dřina: Baletní škola vychovává pro Šaldovo divadlo malé tanečníky

Víte, že když jdete do divadla a vidíte v představení dětské herce, není to tak obvyklé? Právě hrajících dětí je totiž v divadlech často nedostatek. V libereckém divadle F. X. Šaldy si tenhle problém minimálně v baletních inscenacích vyřešili po svém. Vychovávají si totiž vlastní malé tanečnice a tanečníky.

Vybíráme podle vytrvalosti. Dítě má třeba dispozice, ale řekne, 'ne, mě z toho všechno bolí', a odejde... Maria Gornalova

Ruští baletní sólisté a manželé, Maria Gornalova a Alexey Yurakov tančí v baletních inscenacích libereckého divadla F. X. Šaldy. Zároveň ale také vyučují balet na 60 dětí a dospělých v divadelní baletní škole Malex. Bývalí tanečníci Národního divadla v Brně a pražské Státní opery přišli do Liberce v roce 2009 a mají tu s dětmi úspěch. Vyhrávají baletní soutěže a jejich svěřenci excelují také na divadelních prknech, třeba v nejnovějším baletu Spící krasavice.

Děti trénují v zrcadlovém sále Malého divadla, nechybí gymnastika ani baletní sestavy. „Balet se učím už dva roky, nejtěžší je mít propnuté špičky, to trošku bolí,“ říká žačka Adéla Pivrncová.

Balet je podle Marie Gornalove bič, bič, bič a cukr

Balet jako láska života

Alexey Yurakov a Maria Gornalova nespouštějí své malé svěřence z očí ani na chviličku. „Vybíráme podle vytrvalosti. Dítě má třeba dispozice, ale řekne, ne, mě z toho všechno bolí a odejde,“ říká Maria Gornalova, podle které je balet nejenom krásné tancování, ale i tvrdá dřina.

Do baletní školy chodí a na prknech Šaldova divadla už baletí i syn Yurakova a Gornalové, teprve sedmiletý Jaromír Yurakov. „Když se nám narodil a my jsme potřebovali zkoušet, vždycky jsme ho brali s sebou na tréninky,“ vzpomíná Alexey Yurakov. „Balet je skoro největší láska mého života, první je manželka a můj syn, třetí je balet,“ uzavírá Yurakov s úsměvem.

Malé baletky v akci. Holky jsou ohebné a mrštné
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio