Lesy České republiky opravují stezku k Modlivému dolu u Svojkova. Obnoví i starou křížovou cestu

17. srpen 2016

Modlivý důl ve Svojkově na Českolipsku je vyhledávaným poutním místem věřících, stejně jako turistů a svatebčanů. Ke skalní kapli vede půlkilometrová cesta, kterou nechají Lesy České republiky kompletně opravit. Na lesní stezce opraví cestu, dřevěný kříž a dřevěné schody k oratoriu i ke kapli. Nechají také instalovat křížovou cestu, o které je několik zmínek v historických dokumentech.

Cesta k Modlivému dolu vede od hlavní silnice. „Stavebníci si sem postupně naváží materiál. Počítám, že během týdne začnou intenzivně pracovat,“ konstatuje Jaroslav Fiala ‒ revírník, který zná cestu k Modlivému dolu jako své boty.

Mladší turisté cestu do Modlivého dolu zvládají, pro starší turisty může být ale cesta k památce problém. „Jsou tu hodně kořeny a po silných deštích se tu pravidelně dělají výmoly. Je to několikrát ročně a splavuje nám to i písek. Výmoly jsou dnes nepříjemné a nebezpečné i pro malé děti. Celou cestu komplet vysypeme štěrkem a odvodníme. Během roku to zapadá listím a jehličím a bude to opět jako přírodní,“ vysvětluje Fiala.

Na cestě k Modlivému dolu bývala i křížová cesta

„Máme původní obrázky, které zachránila místní obyvatelka paní Tomšová. Ty obrázky použijeme. Jsou laděné do modra. Ve své době to byl módní trend a vypadají moc hezky. Co jsme našli staré fotografie a kolorované pohlednice, tak obrázky visely na stromech v jednoduchých dřevěných rámech. My je budeme dávat na dřevěné stojany,“ popisuje Fiala.

Nad kaplí je oratorium, ke kterému povedou dřevěné schody. Cesta končící přímo v Modlivém dole je opravdu špatná. Dřevěné kulatiny, které drží tvar schodů, jsou místy shnilé a dosluhují.

Cesta k Modlivému dolu

Podle revírníka je samotná kaple dělaná jako kopie jeskyně v Lurdech. „Hraběnka Kinská si vzala vzor z Lurd a původní jednoduchou kapličku vyzdobila jako Lurdy.“

Půlkilometrovou cestu k poutnímu místu už lesníci několikrát opravovali

„Dělali jsme před pěti lety část schodů od Modlivého dolu ke Slavíčku. U skalní kaple jsme obnovovali dřevěné prvky, schody. To bylo zhruba v roce 2000. Tato rekonstrukce bude kompletní. Necháme udělat přístupovou cestu, opravíme studánku, bude tu křížová cesta i lavičky pro turisty, schody a hlavní schodiště k oratoriu,“ dodává Fiala.

Na Mariánskou pouť v příštím roce se tedy poutníci do Modlivého dolu vydají už po nové cestě.

Spustit audio