Liberci půjčil Picassa. Nemám potomky, sbírku předám nějaké galerii, říká Klewan

Liberec je třetím a posledním městem, po německém Augsburgu a rakouské Vídni, které představuje výjimečnou expozici obrazů moderního umění ze sbírek Helmuta Klewana. Hodnotu své kolekce obrazů a soch odhaduje rakousko-německý sběratel odhadem na 100 milionů eur. Umělecká díla sbírá už od mládí. Provozoval dvě galerie, vydával knihy o umění, přátelil se s řadou malířů a sochařů. Dnes už jen rozšiřuje svou sbírku a půjčuje ji k výstavám. Sám si ale řeže pasparty i skleněné tabule a obrazy rámuje. V jeho bytě není snad jediná volná zeď.

Další oblastí mé sbírky jsou autoportréty umělců. V Liberci na výstavě jich je asi sedm, já jich mám ale víc než dvě stovky.

„Omlouvám se za to bohatství, které vlastním, ale já z něj vlastně nic nemám,“ říká sběratel Helmut Klewan, díky kterému může liberecká Oblastní galerie vystavovat díla výtvarných velikánů. Obrazy Dalího nebo Picassa rakousko-německý sběratel galerii zapůjčil. Výstava slaví úspěchy.

„Nemám potomky, tak celou sbírku předám nějaké galerii. Domlouvám se s muzeem v Mnichově nebo s galerií ve Vídni. Za šest let mi bude osmdesát, do té doby bych to rád nějak vyřešil. Bohužel prostě nemám děti, ačkoliv to ještě občas zkouším, už se to asi nezadaří,“ říká s úsměvem Klewan.

Klewan před objektivy fotoaparátů

Giacomettiho bratr, nejstarší přítel

Sbírku, kterou má milovník umění částečně doma, založil už velmi mladý. Usnadnili mu to rodiče, kteří obchodovali s uměním. „Sbírka vznikla i díky přátelství s umělci… Bratr Giacomettiho byl můj nejstarší přítel,“ vysvětluje Klewan, který libereckou výstavu přirovnává k Noemově arše. Vybral pro ni totiž jen zlomek z umění, které za léta nashromáždil. „Další oblastí mé sbírky jsou autoportréty umělců. V Liberci na výstavě jich je asi sedm, já jich mám ale víc než dvě stovky.“

Sympatické liberecké publikum

Z liberecké galerie zamířil sběratel rovnou do ulic. „Jsem poprvé v životě v Liberci a těší mě, že je tu tak sympatické publikum. Město na mě působí jako velmi živé,“ dodává Klewan. Výstava děl například Picassa a Dalího je k vidění v liberecké Oblastní galerii až do 1. října.

Helmut Klewan v liberecké galerii
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio