Liberec: 49 let od okupace města vojsky Varšavské smlouvy

V krajském městě si dnes 21. 8. pietou připomenou vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Pomník v podobě tankového pásu je přímo u liberecké radnice.

Vzpomínkové shromáždění v Liberci připravil magistrát, říká jeho mluvčí Jan Král: „Liberec pořádá vzpomínkové shromáždění od 10 hodin u pomníku okupace na náměstí Dr. Edvarda Beneše, akce je určená pro širokou veřejnost.“

V půl deváté ráno před devětačtyřiceti lety začali vojáci střílet na náměstí před radnicí do lidí. Na místě zemřeli čtyři lidé, dva zemřeli v nemocnici a 24 lidí střelba zranila. Před polednem jeden z tanků prorazil sloupy v podloubí a zřítily se části dvou domů. Tehdy v protiokupačním vysílání z libereckého rozhlasového studia zněly hlasy Václava Havla a herce Jana Třísky.

Výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa si dnes připomenou taky lidé v sousedním Jablonci nad Nisou. Vzpomínkový ceremoniál se v Jablonci uskuteční u pomníku Bojovníků za svobodu vlasti a obětem bezpráví v ulici Generála Mrázka v 11 hodin.

Fotografie z výstavy "1945 Osvobození...1968 Okupace / Sovětská vojska v Československu", kterou 5. 8. 2008 otevřel Pražský dům fotografie, Autor snímku: Hana Hamplová
autoři: Ivana Bernáthová , Eva Malá , jch
Spustit audio