Liberec ani napodruhé Toulouse přehrát nedokázal, v Poháru CEV proto končí

20. listopad 2014

Liberečtí volejbalisté nezažili zrovna dlouhé účinkování v evropském Poháru CEV. Hned první soupeř byl nad jejich síly. Už před dvěma týdny prohrála Dukla na palubovce francouzského Toulouse 0:3 na sety, a tak ve včerejší odvetě musela v domácím prostředí zvítězit 3:0 nebo 3:1, aby si vynutila tzv. zlatý set. To se však Severočechům nepovedlo a výsledek z Francie se opakoval.

Když francouzský tým získal ve svůj prospěch také druhou sadu, postupové ambice Libereckých definitivně vzaly za své. Ještě sice nebylo po zápase, volejbalisté Toulouse už ale měli účast v další fázi soutěže jistou, a tak se zápas dohrával už jenom z povinnosti.

A také v závěrečném setu byli nakonec úspěšnější hosté. Účinkování v Poháru CEV tedy pro Duklu končí. „Nemáme sklopené hlavy, protože druhý i třetí set byl z naší strany docela dobrý. Ale ukázal se výkonnostní rozdíl, my uděláme mnohem víc chyb, a to je to, co nám na tyhle mančafty chybí. Jsou prostě někde jinde,“ říkal Vencovský.

Výrazně se to projevilo především v první sadě. V té dělala Dukla zbytečné chyby, kterých se vyvarovala až v dalším průběhu zápasu. „Chtěli jsme odehrát dvě vyrovnaná utkání. U nich se nám to nepovedlo, protože nás roztřískali servisem, ale doma jsme odehráli dva dobré sety. Myslím, že se nemáme vyloženě za co stydět. Ta liga ve Francii je prostě silnější, a to i finančně. A také z toho to pramení,“ uznává Jakub Vencovský.

Zřetelně se zkrátka projevil rozdíl mezi českým a francouzským volejbalem. V domácí soutěži zatím neporažený Liberec neuhrál proti Toulouse v součtu obou duelů ani set. „Český volejbal? Přiznám se, že o něm mnoho nevím, ale není na špatné úrovni. Platí to alespoň o vašem týmu. Ale je pravda, že ten francouzský je na tom o něco lépe. U nás je mnohem více cizinců, a také to dělá naší ligu o něco lepší," srovnává po vzájemné konfrontaci univerzál Toulouse Thibault Rossard.

A v čem konkrétně byl největší rozdíl v dvojzápasu mezi jeho mužstvem a libereckou Duklou? „Velký rozdíl byl v nevynucených chybách, Toulouse jich za oba zápasy udělalo výrazně méně než my. Musím říct, že byl soupeř nad naše síly, hrál výborně s minimem chyb a v důležitých momentech byl vždy o kousek lepší,“ dodává liberecký trenér Michal Nekola, pro jehož svěřence vyřazením od Toulouse cesta evropskými poháry nekončí. Pokračovat budou v tzv. Chalange cupu, kde vyzvou lepšího z duelu mezi Famagustou a Nikósií.

autor: David Nyč
Spustit audio