Liberec: Naproti kinu Varšava je nové místo k odpočinku. I s otevřenou knihovnou

Vrtání, bušení a řezání – to vše se ozývá už téměř týden z nevyužívaného parčíku ve Frýdlatské ulici v Liberci. Studenti architektury tamní Technické univerzity ho celý vyklidili a teď vyrábějí dřevěné lavičky, květináče a pódium. Dříve zanedbaná proluka nabídne koncerty, promítání filmů z kina Varšava, ale i jen obyčejné klidné posezení. To vše pod záštitou Česko-německého kulturního jara 2017, jehož organizátoři celou akci společně s česko-německým týmem architektů vymysleli a zorganizovali.

Terase obehnané plotem, ze které je vidět na kino Varšava, vévodí památný buk, klenoucí se nad pódiem, které studenti staví. Dobrovolník Vojtěch Eliáš, který pracuje na jeho výrobě, pomáhal i s úklidem. „Našly se tu injekční stříkačky, ale naštěstí toho nebylo tolik. Odvážel se kontejner odpadu,“ říká a s úsměvem dodává: „Děláme to sami rukama, všechno je to naše práce, strašně mě baví pak pozorovat ten výsledek.“

Přineste knížky, které nechcete a vezměte si ty, které se vám líbí

Celou akci organizuje Česko-německé kulturní jaro. „Cílem je vlastně oživit toto místo, otevřít ho znovu obyvatelům Liberce, udělat z něj znovu pěkné místo podle berlínské inspirace a upozornit město, že by s tím mělo jinak zacházet, protože náš zábor je samozřejmě dočasný,“ říká za organizátory Monika Štěpánová.

Letní scéna jako letní kino: Promítání 23. června od 19 hodin - film B-Bovie: zvuk rozkoše západního Berlína 1979-1989.

Součástí prostoru je i malá otevřená knihovnička, ze které si lidé mohou volně vypůjčit čtivo – nebo nějakou tu knížku naopak dodat. „Může přijít kdokoliv, a když má doma knížky, které nechce, může je tam dát,“ říká dobrovolný pomocník Max Mohl. V sobotu 24. června v 18 hodin studenti projekt zakončí společnou hostinou, na kterou může dorazit i veřejnost. Následovat budou dva koncerty.

Do proluky ve Frýdlantské ulici – na takzvanou Letní scénu – je podle organizátorů zván každý, kdo si chce v centru města odpočinout. Už dnes v 19:00 se na Letní scéně promítá německý film B-Movie: zvuk a rozkoše západního Berlína 1979–1989.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio