Liberec: Pejskaři už nesmí u přehrady pouštět své mazlíčky na volno

Majitelé psů v Liberci už nebudou moct venčit psy bez vodítka nově na dvou místech, kde jsou nyní zvyklí pouštět zvířata na volno. Nová vyhláška vstoupí v platnost v neděli 1. října. Zároveň s vyškrtnutím dvou míst ale další, kde to možné bude, přibydou.

Nových míst, která přibydou, je celkem jedenáct. Patří mezi ně plochy ve Starém Harcově, v Horním Hanychově, v Růžodolu nebo v Ruprechticích. Kompletní seznam, kde mohou lidé pouštět psy bez vodítka, je už teď k dispozici na webu města.

Z ní naopak zmizí dvě plochy. Které to budou, připomíná mluvčí libereckého magistrátu Jana Kodymová: „Jedná se o plochu poblíž hráze harcovské přehrady, tam byla vybudovaná venkovní posilovna. A tou druhou plochou jsou terasy Lazebnický vrch.“ Liberec tam plánuje vybudovat dětské hřiště. Vyhláška vstupuje v platnost v neděli 1. října.

Pejskařovo desatero

V Liberci také mimo vyhlášky platí takzvané Desatero zodpovědného pejskaře, ve kterém radnice shrnula základní pravidla, kterými by se pejskaři měli řídit. K dispozici je na radnici i na webu Liberce. Psa musíme přihlásit na magistrátu, zaplatit za něj poplatek a uklízet po něm. Majitelé psů by si také měli zapamatovat, že zvířata nepatří na dětská hřiště nebo místa určená pro sport. Pes by také neměl ničit cizí majetek.

Výňatek z Desatera zodpovědného pejskaře v Liberci:

Desatero pejskařů Liberec
autor: jch
Spustit audio