Liberec požaduje od okolních obcí peníze za žáky, kteří chodí do libereckých ZŠ. Zabírají prý místo místním

24. listopad 2015

Město Liberec požádalo okolní obce, aby platily za svoje žáky, umístněné v libereckých základních školách. Podle radnice tyto děti zabírají místo místním žákům. Obce s malými rozpočty si ale ve většině případů nemohou dovolit dát za každého svého žáka požadovaných 7.000 korun. Obrátily se proto na Liberecký kraj se žádostí o pomoc.

„Tohle je pro Šimonovice situace velmi zásadní, pokud jsme v letošním roce měli třeba 30 prvňáčků, historicky jsme měli spádové školy ve Vesci a v Doubí, je to tady tři zastávky autobusem MHD, a přijde třicet rodičů a ptají se, kam májí dítě dát?“ popisuje starostka Šimonovic Leona Vránová ze Sdružení kandidátů pro rozvoj.

Nejen jí dělá požadavek poplatku za přespolní žáky velké starosti. Liberec prý nechce obcím škodit, chce od nich reakce. Co si ještě radnice od žádosti slibuje, to vysvětluje radní Ivan Langr ze Změny pro Liberec.

„Rozpohybujeme debatu veřejnou o tom, že stát podporuje opravdu jen velmi málo obce, které přijímají přespolní žáky, je potřeba v rámci rozpočtového určení daní nebo nějakými jinými formami částky přerozdělit a podstatně zvýšit příjem samospráv.“

Žádost o peníze se nelíbí ani dalším obcím, třeba Chrastavě, kde je starostou Michael Canov za Starosty pro Liberecký kraj.

„Obec nebo město dostane příspěvek na každé dítě, bez ohledu na to, kde má trvalé bydliště, prostě dostane, a Liberec teď zjistil, že z okolních obcí, z těch 90, tam má 600 žáků a chce za ně zaplatit.“

Hejtman Libereckého kraje přislíbil pomoc

Více než deset obcí se obrátilo s žádostí o pomoc na Liberecký kraj. Hejtman Martin Půta za Starosty a nezávislé pomoc přislíbil.

„Na jednu stranu chápu, že Liberec, který řeší své finanční problémy, se obrací na okolní obce, na druhou stranu v minulosti, když bylo dětí málo a liberecké školy přetahovaly žáky okolních obcí, tak to s obcemi taky nikdo neřešil.“

Navíc, podle zjištění krajského úřadu, prý nejedná liberecká radnice zákonně.

„Právníci krajského úřadu bohužel konstatují, že materiál, který projednalo zastupitelstvo Liberce, ve kterém se hovoří, že děti z obcí, které nebudou platit, a budou tedy diskriminované oproti dětem libereckým, je nezákonná a diskriminační,“ vysvětluje Martin Půta.

Šimonovice zvažují i stavbu vlastní školy

Šimonovice doufají, že se dohodnou na menším příspěvku Liberci a že dostanou zpět spádovou školu. Pak mají také možnost dát děti do Hodkovic, které kapacity ve svojí škole pro přespolní v minulých dnech nabídly.

„Nebo můžeme také postavit vlastní školu. Ale to zase nepostavíte ze dne na den. Musíte sehnat pozemek, veškerá povolení, územní rozhodnutí, stavební povolení a co je hlavní, sehnat peníze,“ uvažuje o další možnosti Leona Vránová.

Nová škola stojí zhruba 70 milionů korun. Šimonovice mají ale na investice jen dva miliony ročně.

autor: sas
Spustit audio