Liberec: Soukromá školka ve sporu s městem. Hrozí jí zavření?

25. květen 2016

Liberecká soukromá mateřinka Domino je jednou ze školek, kterou finančně podporuje město. Rodiče tam nemusejí platit tak vysoké školné a mohou nabídnout svým dětem malý rodinný kolektiv. Vedení mateřinky se ale dostalo do sporu s libereckou radnicí – zařízení totiž skončila stávající nájemní smlouva. Školka je totiž ve vilce, která patří městu. Ve staré smlouvě byl nájem 50 tisíc ročně, do nové smlouvy chtělo město částku trojnásobně navýšit.

Ředitelka mateřinky Radka Pleštilová nesouhlasila s navýšením nájmu, se kterým město přišlo v nové smlouvě a po delším čase, kdy problém podle ní nikdo neřešil, se rozhodla veřejně vystoupit na zasedání libereckých zastupitelů. „Díky tomu, že se to předneslo na zastupitelstvu, tak se s tím velice rychle pohnulo a teď je to ve fázi, kdy čekám, až bude další zastupitelstvo schvalovat, na čem jsme se domluvili.“

Předběžná domluva je taková, že školka pojede dál. Ve stejném režimu. Tedy i s finančním zvýhodněním pro rodiče. Mateřinka Domino je jednou z pouhých tří soukromých mateřinek ve městě, z celkového počtu kolem 20, která má slevu od města.

Rodiče čekají, co bude dál

„Hrozně by mě mrzelo, kdyby byla tato školka zavřená,“ říká Hana Jedličková, která do soukromé mateřinky umístila své dítě a pokračuje: „Chodil sem syn a teď sem má nastoupit dcera, a když nás paní ředitelka informovala o problémech, které tu nastávají, tak jsme se začali bát a uvažovat, jestli vůbec bude pokračovat.“ Školka má dvě třídy, v každé je 12 dětí.

Zachování školky jako zájem města?

„Byl tam spor o to, že nebyly zaplacené nějaké pohledávky,“ vysvětluje Ivan Langr ze Změny pro Liberec, liberecký radní pro školství. „Když jsme se ale dohodli, že v případě, že mateřská školka zůstane a nájem jí trojnásobně vzroste, pokusíme se v zastupitelstvu, aby se nájem opět snížil, protože je v našem zájmu, aby školka zůstala.“

Podle Ivana Langra však nakonec místo žádosti o snížení nájemného přišla výpověď. Školka může pokračovat jedině tak, když nové vedení, které už si stávající ředitelka sehnala, neotevře v místě Domina svoji novou školku, ale odkoupí podíl ve stávající mateřince, respektive firmě.

autor: sas
Spustit audio