Liberec: Strážníci sbírají použité injekční stříkačky

Strážníci z celé republiky se dnes 18. dubna zapojí do akce s názvem Jehla. Svá města budou čistit od použitých jehel a celých injekčních stříkaček. Z Libereckého kraje se zapojí pouze Liberec, podobné akce se konají zhruba dvakrát ročně – na jaře a na podzim.

Nebezpečný materiál po narkomanech strážníci sbírají s ochrannými pomůckami. K dispozici mají boxy na infekční materiál, kleště nebo dlouhé pinzety. Detaily přidává mluvčí libereckých městských policistů Daniela Bušková: „V Liberci je na to vyčleněna jedna dvoučlenná hlídka strážníků, která bude v průběhu dne procházet městem a zaměřovat se na městské parky, hřiště a pískoviště:“

Celostátně se do akce zapojí víc než čtyři stovky strážníků včetně asistentů prevence kriminality. Právě ti mohou poradit, kde jsou místa setkávání narkomanů a kde je tedy dobrý důvod je sebrat.

Strážníci se při kontrolách zaměří taky na málo frekventované cesty, domovní výklenky, okolí mostů nebo parky a odpočinkové zóny. Vedle očisty měst je smyslem celé akce snížit riziko šíření nakažlivých onemocnění.

Pokud člověk najde na ulici použitou injekční stříkačku, asi nejdůležitější je ji vůbec nesbírat. Právě s tím by mohli pomoci strážníci, dosažitelní na telefonní lince 156. Městská policie zajistí odborný sběr i následnou likvidaci.

autor: jch
Spustit audio