Liberec: Výbuch třaskaviny i překážková dráha. Děti zažily den v kasárnách

24. květen 2016

Žáci druhých stupňů libereckých základních škol si mohli na vlastní kůži vyzkoušet, jak jsou na tom s fyzičkou a se znalostmi chemie. Jedinečnou příležitost jim k tomu v libereckých kasárnách poskytli vojáci z 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany.

Děti se v kasárnách v Liberci oblékly do speciálních obleků, prověřily si ostrou mušku na střeleckém trenažéru, vyzkoušely si chemické pokusy a poměřily síly na překážkové dráze. Nechyběl ani výskok na dřevěnou stěnu, přeskok příkopu či veslařský trenažér.

O chemické pokusy měly děti velký zájem

„Mám pocit, že dnešní děti by na své fyzičce měly zapracovat,“ říká Jakub Šimíček z libereckého pluku a dodává: „Co se týče smyslu pro řád a pořádek – mám za to, že tím, jak se zrušila základní vojenská služba, tak to šlo hodně dolů.“

Děti si mohly vyzkoušet i střelecký trenažér

Velký zájem kromě sportu u dětí vzbudily i chemické pokusy, které jim předváděl nadporučík Dušan Trefilík. „Legislativa je dnes na školách nastavená tak, že děti se k chemii příliš nedostanou a jde na nich vidět, že v tomhle mají ve školách deficit,“ říká Dušan Trefilík a pokračuje: „Pokud tu látku nevidíte, nepracujete s ní, tak můžete na tabuli vidět sto vzorců, které vám nic neřeknou.“

Chemici děti neučili vyrábět nebezpečnou třaskavinu, naopak je chtěli přimět k zamyšlení, jak je naše společnost zranitelná.

autor: Eva Malá
Spustit audio