Liberečané si můžou koupit metr čtvereční fasády kostela sv. Antonína. Přispějí tak na jeho opravu

11. únor 2015

Lidé, kterým není lhostejná budoucnost nejstarší kamenné stavby v Liberci, si teď můžou symbolicky koupit kousek její fasády. Vybrané peníze pomůžou s jednou z největších oprav kostela sv. Antonína za posledních sto let. Dělníci postupně přestavují jednu z bočních kaplí, opravují zákristii a budují sociální zařízení. Opravu potřebují i lavice nebo varhany a do kostelní věže by se mohl vrátit zvon.

I když Jan Suchánek příští rok oslaví osmdesátiny, nezaváhal - svému kostelu přispěl finančně a přiložil i ruku k dílu. Považuje ho totiž za svůj druhý domov, i za domov svých pěti dětí a devatenácti vnoučat.

„Ten kostel je i kus mé historie a má součást. Můžu vám prozradit, že v roce 1957 jsem tady uviděl krásné oči… Zlatou svatbu jsme tady měli, bude to dva roky.“

Kostelu finančně přispěli i další. Na kontě sbírky "Kup si svůj metr čtvereční" se sešlo zatím okolo 400 000 korun. V kostele se pracuje už několik let. V současnosti se finišuje s přestavbou jedné z bočních kaplí na zimní kapli a generální opravou zákristie. Pokračovat se bude opravou podlah lavic a vitráží.

Tímto ale opravy v kostele nekončí. Arciděkan římskokatolické církve v Liberci Radek Jurnečka chce nechat opravit varhany a do nejvyšší věže v Liberci umístit čtvrtý zvon, který vojáci během druhé světové války zrekvírovali.

autor: Eva Malá
Spustit audio