Liberecká KDU-ČSL bude jednat o vyloučení svého člena kvůli jeho výroku o mrtvých uprchlících v ostaveném autě v Rakousku

31. srpen 2015

Liberecká KDU-ČSL dnes (31.8. cca v 17 hodin) bude řešit vyloučení své člena Daniela Kalendy ze strany. Důvodem je jeho urážlivý text na Facebooku. V něm Kalenda s despektem mluvil o 71 uprchlících, které Rakušané minulý týden našli mrtvé v chladírenské dodávce.

Podle předsedy městského výboru lidovců v Liberci Kamila Jana Svobody se teď členové výboru narychlo domlouvají, jak se dnes (31.8.) odpoledne sejdou. Někteří totiž mají řadu pracovních povinností a je otázkou, zda stihnou do Liberce ze služebních cest přijet a bude-li výbor usnášeníschopný.

V každém případě Svoboda kontroverzní Kalendovy výroky odsoudil stejně jako předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Daniel Kalenda sice za své urážlivé vyjádření na Facebooku omluvil a rezignoval ze svých dvou funkcí, tedy z funkce člena okresního výboru a celostátní revizní komise KDU-ČSL.

Jeho vyloučením se ale i tak bude 1. září zabývat celostátní výbor strany, jak napsal šéf lidovců na Twitteru.

Danielu Kalendovi jsme se pokoušeli dovolat, psát sms, ale zatím telefon nezvedal a na sms neodepsal. Mluvil ale už se šéfem krajského výboru lidovců Václavem Noskem. Řekl mu, že si uvědomuje, jak bylo jeho vyjádření nešťastné.

Některá média na internetu dokonce píší, že svůj výrok napsal na svůj profil pod vlivem alkoholu. V každém případě své vyjádření o mrtvých uprchlicích už smazal. Teď se z něj bude zpovídat u svých stranických kolegů, kteří pak budou hlasovat o tom, jestli ho z KDU-ČSL vyloučí. Je taky možné, se pan Kalenda vzdá členství ve straně sám.

Spustit audio