Liberecká komunitní zahrada žije, chtějí ji otevřít pro veřejnost

23. září 2016

Komunitní, tedy sdílená zahrada funguje v Liberci na Lazebnickém vrchu už dva roky. Jejích 35 členů na původních neudržovaných terasách v centru města pěstuje zeleninu, bylinky a květiny. Veřejnost se do zahrady dostane jen výjimečně, třeba při podzimním pikniku. To by se ale do budoucna mělo změnit.

Zatím je běžně vstupní brána do zahrady zamčená. „Byli bychom moc rádi, kdyby byla zahrada stále otevřená a když jsme ji zakládali, byl to náš cíl. Ale za dva roky fungování se nám nepodařilo najít model, který by nám stálé otevření umožnil,“ vysvětluje Lucie Hrušová, zakladatelka liberecké komunitní zahrady.

„V České republice většina komunitních zahrad funguje v podobném režimu jako ta naše, ale v zahraničí není výjimkou, že jsou zahrady stále otevřené,“ doplňuje Hrušová.

Zelený ostrov v centru: Bylinky, zelenina a pohodová atmosféra

V liberecké komunitní zahradě najdete několik desítek dřevěných beden s bylinkami, podél zdi jsou pytle s mrkví i rajčaty. „Jsem tu jako doma, vždycky přijdu aspoň na chvíli, je tu prima parta lidí, mám tu dva truhlíky a líbí se mi tu pořád,“ říká paní Jana, členka liberecké komunitní zahrady.

Návštěvníci liberecké komunitní zahrady

Liberečané přišli do komunitní zahrady na piknik ochutnat podzimní dobroty. „Je to nádherné místo uprostřed města, kde se setkávají fajn lidi a přišli jsme ochutnat – hruškový koláč s kozím sýrem a placičky s kari,“ popisuje návštěvník pikniku Lukáš Jankovský.

Bude zahradu hlídat správce?

Cíl tvůrců liberecké komunitní zahrady je jasný – otevřít ji veřejnosti. Její členové ale musí vyřešit, kdo ji bude hlídat před neukázněnými návštěvníky. „Přemýšlíme, jak pojmeme třetí sezónu. Buď tu budeme mít správce, nebo se podělíme o služby, ještě nevíme, jak to pojmeme,“ říká Lucie Hrušová.

Poslední letošní akcí v komunitní zahradě bude ve čtvrtek 29. září bazar oblečené ve prospěch charitativní organizace Naděje.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio