Liberecká nemocnice má nové pracoviště soudního lékařství. Usnadní to práci policii

2. březen 2015

Liberecký kraj se dlouhodobě potýkal s problémem nedostatečného obsazení soudního lékařství. Soudní lékaři působili v nemocnicích v Jablonci a v Turnově. Teď se podařilo vytvořit plnohodnotné pracoviště v Krajské nemocnici v Liberci. Usnadní práci hlavně policii, která už nebude muset těla k pitvám vozit do jiných měst. Pracoviště je navíc k dispozici 24 hodin denně.

Policie už nemusí těla k pitvám vozit do Ústí nad Labem nebo do Brna nebo naopak zvát znalce z Prahy. Podle náměstka krajského policejního ředitele to policistům komplikovalo práci.

„Pitvy byly prováděny pouze ve stanovené dny a pouze pokud to byla skutečně urgentní záležitost, tak se pak ta pitva musela domlouvat mimo stanovené dny.“

Od nového lékařského týmu si slibuje zkvalitnění práce při vyšetřování závažné kriminality, jako jsou vraždy nebo těžká ublížení na zdraví. Policie ročně nařídí až 130 pitev.

Valná většina pitev je ale takzvaně zdravotních, které určují ohledávající lékaři, upozorňuje soudní lékař Tomáš Adámek: „Účelem zdravotních pitev je objasnit příčinu úmrtí. Jedná se o v 90 procentech o lidi, kteří zemřou mimo zdravotnické zařízení a ohledávající lékař není schopen určit příčinu smrti.“

V případě, že lékaři během zdravotní pitvy pojmou podezření, že se nejednalo o přirozenou smrt, uvědomí policii. Soudní lékař pak v případě soudní pitvy musí určit příčinu násilné smrti. Někdy je to zjevné, v dalších případech se o násilné smrti dozví díky toxikologickým rozborům.

Oddělení soudního lékařství policii může sloužit v nepřetržitém provozu. Podle generálního ředitele nemocnice Luďka Nečesaného pavilon patologie čeká modernizace: „Chceme zavést mnoho nových vyšetřovacích metod, investice se může pohybovat kolem 15-20 milionů korun v horizontu několika měsíců…“

Do několika měsíců se tam přestěhuje i oddělení toxikologie. Zatím se možnosti patologie využívaly jen na 45 procent. To se podle ředitele musí změnit. Mohlo by se totiž stát, že by onkologické centrum přišlo o svůj statut.

autor: Eva Malá
Spustit audio