Liberecká nemocnice: Studentky na praxi můžou dostat brigádu i práci

24. říjen 2016

Nemocnice v Libereckém kraji se podobně jako jiná zdravotnická zařízení v Česku potýkají s nedostatkem zdravotních sester. V Krajské nemocnici v Liberci kvůli tomu museli omezit provoz cévní chirurgie. Vedení teď proto nabízí brigády studentkám zdravotnických oborů na Technické univerzitě v Liberci a taky stipendia.

Chirurgická JIP „Holky, které přišly z gymnázií, začínaly s lehčím ošetřováním, jako je například hygiena a my ze zdravotních škol jsme začínali třeba s injekcemi a podáváním léků,“ popisuje vysokoškolačka Sára Berrová, která na chirurgické JIP liberecké nemocnice na praxi. Studentky na praxi má pod dohledem zdravotní sestra tzv. mentorka.

„Když děláme zdravotnické dokumentace, tak nám mentorka radí, co všechno bychom si u toho pacienta měly vypsat, na co si musíme dávat pozor, kontroluje, jestli si správně připravujeme pomůcky,“ popisuje studentka.

Studentky pracují i se špičkovou technikou. „Na každém oddělení jsou jiné přístroje. A když je člověk na oddělení čtrnáct dnů až tři týdny, tak se s tím naučí. Pracujeme s nimi pod dohledem sester.“

Možnost praxe ve zdravotnictví jako placené brigády, pak práce

Ředitel nemocnice Luděk Nečesaný nabízí kromě praxe šikovným sestrám, které studují zdravotnické bakalářské obory na liberecké univerzitě, stipendia a taky placené brigády. „Pokud jsou ochotné praktikovat více, máme s nimi nějaké dohody a umíme je i odměnit a zároveň se s většinou z nich pokoušíme navázat i smluvní vztah o tom, aby v případě absolvování zůstala a pracovala v regionu,“ říká Nečesaný.

Podle ředitelky ošetřovatelské péče Marie Frühaufové nastupují do zaměstnaneckého poměru absolventky zdravotnických oborů. „Absolventky máme, nejvíce jich nastoupilo na oddělení, která jsou nejnáročnější – JIP neurochirurgický a chirurgický,“ uzavírá Frühaufová.

Spustit audio