Liberecká nemocnice zrekonstruovala lůžkovou část onkocentra. Přestavba komplexu dál pokračuje

21. duben 2015

Jednolůžkové, maximálně dvoulůžkové pokoje, nové postele s elektrickým ovládáním, možnost síťového připojení nebo bezbariérové toalety. To teď mají k dispozici pacienti, kteří se musí léčit v Komplexním onkologickém centru liberecké nemocnice. Jeho přestavba už přišla na zhruba 45 miliónů korun. Ještě zbývá dokoupit nové vybavení pro ozařování postižených orgánů.

Liberecké onkocentrum prošlo první částí obnovy už na začátku letošního roku. Podle vrchní sestry Dany Hrstkové jsou teď ambulance pro pacienty, ale i lékaře daleko komfortnější.

„Chemoterapii máme do zelena, část dispenzární do modra, ozařovače do žluta a lůžkovou část do pomerančova. Aby to bylo také to podprahové vnímání. Ten člověk, který tam jde se sevřeným žaludkem, aby věděl, příště půjdu do té modré. Je to takové možná primitivní, ale přijde mi, že se to povedlo a ty kombinace těch barev jsou velmi příjemné,“ říká Dana Hrstková.

Teď se změnila i lůžková část. „Zásadní je, že máme maximálně dvoulůžkové pokoje, což je komfort. Zrekonstruované jsou sociálky, máme poprvé záchod pro invalidy, což jsme neměli. Postele jsou ovládací, elektrické pumpy jsou u toho, dávkovače. Všechno samozřejmě běží. U každého lůžka jsou vyvedené datové sítě. To znamená, že může mít svůj telefon, počítač zapojený u své postele," dodává Hrstková.

Zrekonstruovaná je také podlaha, která se na některých místech propadala, kuchyň, jídelna a vyšetřovna. Tím ale rekonstrukce nekončí.

„Pokud vše dopadne, tak jak dnes vypadá, tak do deseti dní vysoutěžíme nejlevnější dva lineární urychlovače v České republice, včetně velmi dlouhého servisu. Nechci předjímat, nechci ještě křičet hop, ale pokud se tohle podaří, tak se liberecké nemocnici velmi uleví i na další období několika let. A pokud dojdeme ke shodě uvnitř společnosti, tak bychom možná do toho prázdného prostoru, ze kterého jeden z urychlovačů zmizí, tak bychom tam umístili brachyterapii, což je poslední velký přístroj, který nám v onkocentru chybí,“ dodává generální ředitel Luděk Nečesaný.

Brachyterapie je cílené ozařování orgánů, kde se nepoškodí okolní tkáň. „Buď do našich dutin, nebo orgánů se zavádí systém trubiček a do těch se zavádí ten zářič, aby se mohla poskytovat ozařovací péče s vyšší dávkou, ale jen s minimálním dopadem pro okolí. Je to jen pro určité typy diagnóz. Příkladem jsou pacientky gynekologické,“ říká Jiřá Bartoš.

Pacienti, pro které je tato léčba vhodná, v současné chvíli dojíždí do nemocnic v Ústí nad Labem nebo v Praze.

autor: Eva Malá
Spustit audio