Liberecká nemocnice zrekonstruovala nukleární oddělení. Koupila i nejmodernější gamakameru

22. září 2015

Krajská nemocnice v Liberci dnes (22.9.) otevírá opravené prostory oddělení nukleární medicíny. Kromě rekonstrukce vnitřních prostor pro přípravu léčiv a zvýšení ochrany před účinky rentgenového záření, získalo oddělení novou gamakameru. Díky ní budou mít lékaři přesnější informace o stavu pacientů.

Na rozdíl od radiologie je nukleární medicína obor, který umožňuje získávat informace nejen anatomické, ale hlavně o orgánových funkcích nebo metabolismu člověka. Pacientovi se aplikuje velmi malé množství radiofarmaka, které je potřebné k získání kvalitního obrazu. Radiační zátěž při metodách v nukleární medicíně je srovnatelná a často i menší než při rentgenovém vyšetření.

Na nukleárním oddělení lékaři pacientům vyšetřují různé orgány pomocí zobrazovacích metod. Do liberecké nemocnice přicházejí na tato speciální vyšetření pacienti ze široké spádové oblasti nejenom z Libereckého kraje, ale také Šluknovského výběžku a dalších částí Ústeckého kraje.

Nejčastěji jsou na oddělení vyšetřovaní onkologičtí pacienti, kromě toho ale diagnostiku využívá řada i dalších oborů, jako kardiologie, urologie, ortopedie, endokrinologie, revmatologie, pediatrie.

Nukleární oddělení liberecké nemocnice prošlo rekonstrukcí naposledy v roce 1996, kdy se kupovala dvouhlavá gamakamera, ta ale už dosloužila a před několika lety nemocnice zakoupila laminární box pro přípravu radiofarmak.

Nukleární oddělení liberecké nemocnice prošlo kompletní rekonstrukcí

V současnosti, po kompletní rekonstrukci prostor oddělení, je v místnostech nová klimatizace a všechny povrchy jsou zmodernizované tak, aby zajišťovaly ochranu před účinky rentgenového záření.

V ceně rekonstrukce je také pořízení potrubní pošty, kterou se léčiva dopravují a také nové hybridní gamakamery.

Nemocnicí ročně projde 2800 pacientů, kteří potřebují speciální vyšetření takzvanou metodou scintigrafické tomografie. Kromě toho chtějí na oddělení začít provádět nové druhy vyšetření, která dosavadní přístrojové vybavení neumožňovalo.

Gamakamera umí například odesílat snímky na jiná oddělení nemocnice nebo dokonce do jiných zdravotnických zařízeních, která jsou napojená na stejný systém. Při onkologických vyšetřeních lékaři například zjišťují přítomnost kostních metastáz, kdy pacienta vyšetří doslova od hlavy až k patě.

U kardiologických pacientů diagnostikují poruchy prokrvení srdeční svaloviny, u urologických pacientů mimo jiné posuzují průběh odtoku moči z ledvin a také podíl pravé a levé ledviny na celkové ledvinové funkci. U scintigrafií plic zjišťují možnost plicní embolie.

Rekonstrukce nukleárního oddělení a nákup nového přístroje nemocnici přišlo na více než 24 miliónů korun.

autor: Eva Malá
Spustit audio