Liberecký kraj už zná vítěze Ceny Ď, která upozorňuje na mecenáše a dobrodince

15. duben 2016

Držitele Ceny Ď, která se letos udílí v České republice už pošestnácté, vybírala čtyřčlenná komise z dvaceti nominací. Největší zastoupení měla charita. Cenu si vítěz krajského kola převzal v historických prostorách Navrátilova sálu v Novém Boru na Českolipsku.

Cena Ď je skleněná koule z jedné strany zbroušená. Na kouli je vypískován nápis Cena Ď v Libereckém kraji. „Původní nápad vznikl proto, že se mi zdálo, že se málo děkuje nebo zviditělňuje to, že by lidé měli být vděční mecenášům a dobrodincům za to, že něco dělají navíc něco mimořádného. Jsou to tisíce nenápadných lidí, kteří každý den dělají něco navíc, nebo firmy, které mohou se svým ziskem naložit jakkoliv a oni podpoří hospic, nemocné lidi, děti nebo nemocnice, školství vědu. Cena Ď musí naučit děkovat a tyto nenápadné mecenáše a dobrodince zviditelňovat jako naše skutečné celbrity," vysvětluje organizátor udílení cen Richard Langer.

Po hlasování kolegia Cenu Ď v Libereckém kraji 2016 obdržela Asociace rodičů a přátel zdravotně postižených dětí v České republice, zapsaný spolek Klub Liberec. „Můj příběh je trochu osobně zainteresovaný, protože můj synovec je klientem této organizace protože má downův syndrom. Vlastně díky té rodině jsem se dostala k jeho kamarádům a ostatním dětem a začala jsem tam pracovat jako dobrovolník," říká Kateřina Zelenková.

Hana Čermáková doplňuje svůj příběh: „Já jsem se k Asociaci dostala přes kamarády a lidi, kteří tam už pracují. Aktivity, které s dětmi dělají, mě zaujaly a vyzkoušela jsem si to společně s nimi." Jak obě ženy potvrzují je to práce, která člověka naplňuje a nedá se dělat jen tak.

„Asi jsme sobci jak už tady bylo řečeno. Děláme to částečně pro sebe, protože se bavíme a baví nás, že se to líbí klientům. My pro ně především organizujeme náplň volného času, takže kroužky, výlety, pobyty a čtrnáctidenní letní tábor. Líbí se nám, že oni jsou tam šťastní a mají zájem se všeho účastnit a pak to baví i nás."

Vítězové krajských kol se utkají v celostátním finále, které se uskuteční v červnu na scéně Národního divadla v Praze.

Spustit audio