Liberecký kraj: Žen bez práce je více než mužů, sehnat práci mají těžší

9. květen 2016

Míra nezaměstnanosti v Libereckém kraji je aktuálně 5,9 %. Bez práce je více žen než mužů. Ženy mají na trhu práce nelehké postavení.

Celkem hledá práci v regionu 18 tisíc lidí, z toho 8,5 tisíce mužů a 9,5 tisíce žen. Právě ženy mají podle personálních agentur na trhu práce poměrně těžké postavení – setkávají se s diskriminací nejenom kvůli věku, ale i kvůli zažitým rolím ženy ve společnosti. Rodí děti, starají se o ně a jsou v porovnání s muži méně fyzicky zdatné.

„Ženy jsou na trhu práce v uvozovkách nežádoucí v jakémkoliv věku,“ říká personalistka Zuzana Reiserová a pokračuje: „Když jsou hodně mladé, budou chtít založit rodinu, když mají rodinu, mají děti a ve věku víc než 40 jsou už za zenitem profesní kariéry.“

„V dnešní době není vůbec jednoduché sehnat práci,“ říká Štěpánka Lacinová, která je půl roku nezaměstnaná. „Hledala jsem intenzivně, dennodenně, rozeslala jsem spoustu životopisů a odpovědí přišla jedna z dvaceti,“ dodává.

Pokud jde o ženy bez práce, nejsou to jen jednotlivé případy, například v Jablonci nad Nisou jde o celou skupinu lidí. „Při výkaznictví nezaměstnanosti v Jablonci dochází k zajímavému efektu, je tu velká část nezaměstnaných žen,“ říká Marek Řeháček, tajemník jablonecké radnice. „Je to dáno zřejmě historicky, že ženy pracovaly v bižuterním průmyslu, místa zanikla a třeba i kvůli věku se nemůžou vrátit,“ dodává Marek Řeháček.

autor: sas
Spustit audio