Liberecký soud opět začíná projednávat letitou kauzu pašování drog

19. květen 2015

Krajský soud v Liberci se dnes (19.5.) opět začal zabývat letitou kauzou údajného pašování drog. Za pašování heroinu v roce 2000 přes Česko do Velké Británie a Švédska uložil soud o 11 let později třem obviněným desetiletý trest a dalšímu 12 let. Rozsudek vrchní soud zrušil a zamítl i návrh na zrušení stíhání většiny obžalovaných v rámci prezidentské amnestie.

Drogoví kurýři podle krajského soudu přebírali heroin z Turecka v Rakousku. Drogy ukrývali v palivových nádržích osobních aut a převáželi dál. Dvakrát do Velké Británie, kam takto poprvé mířilo zhruba devět kilo heroinu, podruhé asi dvojnásobek.

Auta měla vypadat nenápadně, kromě řidiče v nich proto cestovala ještě žena s dítětem. Další komplic jel v jiném voze. Při druhé cestě Britové kurýra zadrželi a odsoudili k 11letému vězení.

Nejdelší souhrnný trest krajský soud uložil Čechovi, který se podle něho podílel na přebírání heroinu v Rakousku, přípravě zásilek a cestách do Británie, celkem 12 let. Další obžalovaný Čech se podle spisu podílel na organizování pašování a soud mu uložil 10 let.

Hlavou organizované skupiny byl podle žalobců kosovský Albánec. Jeho rolí se však soud zabýval v samostatném řízení, stejně jako dalšího Čecha.

Na přebírání heroinu v Rakousku se podle obžaloby podíleli ještě další dva lidé. Dostali podmíněné tresty. Desetileté tresty senát uložil ještě dalšímu kosovskému Albánci a jediné ženě obžalované v případu. Ta prý s instrukcemi od Albánce převážela do Švédska téměř kilo heroinu, který měl dále směřovat do Norska. Oba to ale odmítali.

Proč se kauza projednává už 10 let?

Vrchní soud rozsudek zrušil a případ vrátil pro vady v dokazování. Obnovu řízení před krajským senátem ale odložila prezidentská amnestie. Krajský soud se domníval, že se na obžalované s ohledem na délku řízení amnestie vztahuje, vrchní soud to ale uznal jen v případu dvou podmíněně potrestaných.

Obžalobu podala státní zástupkyně ke krajskému soudu už v roce 2005. Rozsudek nad šesti členy skupiny vynesl krajský senát v roce 2011. Důvodem prodlevy bylo i úmrtí člena senátu, kvůli kterému musel soud kauzu začít projednávat nadvakrát.

Obžalovaným hrozí 8 až 15 let vězení. Podle státního zástupce je pravděpodobný kvůli délce trvání soudního řízení nižší trest.

autor: Eva Malá
Spustit audio