Libereckým primátorem se stal Tibor Batthyány z hnutí ANO

Primátorem Liberce byl dnes zvolen 36letý projektový IT manažer Tibor Batthyány z hnutí ANO, hlasovalo pro něj 22 z 38 přítomných zastupitelů. Jeho volbě předcházelo uzavření koaliční dohody s vítěznou Změnou pro Liberec.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Primátorem Liberce by se podle dohody měl stát lídr ANO Tibor Batthyány

Primátorem Liberce by se podle dohody měl stát lídr ANO Tibor Batthyány | Zdroj: ČTK

V koalici měla být ještě TOP 09. Její členská základna v Liberci se ale nechala přesvědčit místopředsedou strany Miroslavem Kalouskem, aby do koalice nevstupovala.

Podle primátora Tibora Batthyányho chce nová koalice se Změnou pro Liberec mimo jiné snížit dluh města přesahující dvě miliardy korun:

„Mezi hlavní priority ale patří vytváření projektů, protože pakliže chceme dobře čerpat evropské dotace, musíme mít připraveny kvalitní projekty.“

V čele města Batthyány nahradil Martinu Rosenbergovou z ČSSD, která byla primátorkou od jara 2011. V komunálních volbách v Liberci zvítězilo hnutí Změna, ANO bylo druhé. Uzavřely koalici, která má 21 mandátů v 39členném zastupitelstvu.

V opozici v Liberci skončila dosud vládnoucí ČSSD i nástupci uskupení Liberec občanům, což jsou Starostové. Sociální demokracie získala jen čtyři mandáty, Starostové osm. V zastupitelstvu jsou ještě komunisté, TOP 09 a ODS, které mají po dvou mandátech.

Výsledky voleb do městského zastupitelstva - Liberec | Foto: Český rozhlas

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme