Liberečtí chemici se na jablonecké přehradě učili vyzvednout tonoucího z jedoucího člunu

23. srpen 2016

Zmáčené uniformy vážící 10 kilo a kanady plné vody jim nevadí. Vojáci z 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany v Liberci jsou zvyklí i na těžší podmínky. Nácvik záchrany tonoucího na přehradě Mšeno v Jablonci nad Nisou ve spolupráci s vodní záchrannou službou byl ale pro ně výzvou.

Z jedoucího motorového člunu museli chemici opakovaně vyskakovat do vody. Buď je pak kolegové vyzvedli do člunu, nebo museli doplavat ke břehu. Nové dovednosti využijí hlavně při povodních.

„Cvičíme vojáky, aby byli připraveni na tu vodní hladinu v případě povodní. Cvičíme resuscitaci, aby pak voják mohl adekvátně zareagovat na danou situaci,“ vysvětluje Pavel Pažout z jablonecké vodní záchranné služby.

„Už jsme byli za mou kariéru dvakrát nasazeni při povodních. Pomáháme na motorových člunech nebo na našich plavidlech, pomáháme i odklízet následky povodní… Může se stát, že budou vojáci nasazeni hned na začátku povodní, pak je dobré, když budou vojáci umět ovládat plavidlo nebo vědět, jak se zachraňuje tonoucí,“ dodává velitel čety zabezpečení velení Jiří Vondráček.

Nácvik záchrany tonoucího z jedoucího člunu cvičí převážně jen speciální jednotky, teď tuto techniku ovládají i chemici.

autor: Eva Malá
Spustit audio