Liberečtí hygienici dostali rekordní počet hlášení o vších nebo blechách

17. prosinec 2014

Hygienici varují před zvýšeným výskytem parazitů v Libereckém kraji. Jde třeba o zákožku svrabovou, vši nebo štěnice. Letos jim lidé ohlásili 40 případů, o polovinu více než loni. Podle hygieniků je to ale jen špička ledovce. Hodně rozšířená je třeba veš dětská. Sice nepřenáší žádné nemoci, zato je velmi těžké se jí zbavit.

Michalka a její bratr Tomáš Korseltovi z Liberce mají se svěděním hlavy bohaté zkušenosti. Vši měli letos už čtyřikrát. Jejich maminka Lucie už je z toho zoufalá, protože je domů nosí dokola, ze školy.

„Ono totiž stačí, aby se jedno dítě z kolektivu vší úplně nezbavilo a nakazí znovu všechny ostatní,“ potvrzuje Jana Prattingerová z hygienické stanice.

Zbavit se vší ale podle Lucie není jednoduché. Běžné přípravky prý nefungují a navíc jsou drahé. Chtěla by zkusit přípravek, který není určený pro lidi. Ale to Jana Prattingerová nedoporučuje.

Stejně jako veš dětskou je ale možné jen těžko zničit i veš šatní. Ta je v Libereckém kraji také velmi rozšířená - zejména mezi bezdomovci, kteří si nemění špinavé prádlo za řádně vyprané.

Vši šatní jsou daleko nebezpečnější, protože podle Dušany Kafkové z Krajské hygienické stanice přenáší skvrnitý tyfus nebo městskou zákopovou horečku. Sama se nemocí nakazila.

Lidé bez domova často trpí těžkým kožním onemocněním, které způsobuje zákožka svrabová. V domácnostech se vyskytuje i světloplachý rus domácí, který přenáší salmonelu. Blecha lidská, psí i kočičí zase můžou člověka nakazit tasemnicí.

autor: Eva Malá
Spustit audio