Liberečtí kuchaři se učili vařit zdravá jídla tak, aby dětem v jídelnách chutnala

Ryby, luštěniny, špenát nebo brokolice. I když tato jídla školní jídelny nabízejí, děti si místo nich stejně často dají řízek. V Liberci se proto 40 kuchařek a kuchařů učilo vařit zdravější jídla i z méně známých nebo oblíbených potravin tak, aby pro školáky přestala být postrachem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Liberečtí kuchaři se učili vařit zdravá jídla, aby chutnala dětem ve školní jídelně

Liberečtí kuchaři se učili vařit zdravá jídla, aby chutnala dětem ve školní jídelně | Foto: Eva Malá | Zdroj: Český rozhlas

„Když vám ty pokrmy budou chutnat, můžu za to já, protože jsem to vymyslel. Když vám chutnat nebudou, můžete za to vy, protože jste to vařili,“ začal pražský šéfkuchař Jan Heřmánek kurz, na kterém devíti týmům kuchařů a kuchařek dával rady.

Šéfkuchař začal krémovou karotkovou polévkou se zázvorem. Jablka a mrkev v hrnci připravovala i Soňa Balážiková z Domu Raspenava pro zdravotně postižené děti, která je přesvědčena, že jejich děti polévku určitě jíst budou, protože jsou na mrkev zvyklé.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šéfkuchař Jan Heřmánek radil kuchařům a kuchařkám v Liberci jak vařit zdravě a chutně ve školních jídelnách

Kateřina Pekelendrová z Domu mládeže v České Lípě se svým týmem zase vařila kuskus s brokolicí a kuřecími nudličkami. Podle ní byla na kurzu skvělá nálada: „Spolupráce s kolegyněmi je výborná, navzájem se doplňujeme.“

„Děti nejsou na zeleninu zvyklé a dost špatně se sbližují i s rybou,“ uvedla Pekelendrová. Šéfkuchař Jan Heřmánek se ale domnívá, že každé jídlo se dá uvařit tak, aby chutnalo.

„Co člověk, to názor a také chuť. Je dokázané, že aby děti jídlo přijaly, musí ho ochutnat třikrát," podotkl Heřmánek.

Kuchařky a kuchaři se s ním učili vařit například jáhlový gratin se špenátem a mořskou rybou nebo tofu s vanilkovým tvarohem a karamelizovaným jablkem.

„Potřebujeme skloubit zdravou výživu s lehkou přílohou, tak aby pokrm nebyl pro dětský organismus zatěžující,“ dodal šéfkuchař Heřmánek.

Liberečtí kuchaři se učili vařit zdravá jídla tak, aby chutnala dětem v jídelnách | Foto: Eva Malá

Eva Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme