Liberečtí veterináři bezplatně očkovali psy lidí bez domova

28. září 2016

Na 28. září připadá Světový den boje proti vzteklině. Veterináři v Liberci se do něj ale zapojili už v úterý 27. září, kdy bezplatně očkovali psy a kočky lidem bez domova a sociálně slabým lidem. Ve spolupráci s nízkoprahovým denním centrem Naděje a městskou policí se tak podařilo naočkovat celkem 38 zvířat.

Česká nevládní a nezisková společnost Veterináři bez hranic ČR tak činí už sedmým rokem. Jedním z jejích zakladatelů je právě je ředitel liberecké ZOO, veterinář David Nejedlo, který sám prováděl vakcinaci zvířat.

Veterináři bez hranic společně s dobrovolníky prováděli vakcinaci psů, které by jejich majitelé jinak s největší pravděpodobnostní očkovat proti vzteklině nenechali.

Vzteklina je odnepaměti nejobávanější nemoc přenosná ze zvířete na člověka. Díky povinné plošné vakcinaci se ale v České republice nevyskytuje. Podle ředitele liberecké ZOO Davida Nejedla je ale výskyt vztekliny hlášen v Polsku. Problémem jsou netopýři, největší přenašeči této smrtelné nemoci. Podle Nejedla byl vloni v České republice jeden infikovaný netopýr zachycen.

Vakcinace probíhá i v dalších třech městech republiky – v Brně, Plzni a v Praze.

Do centra Naděje přišlo na očkování nemálo zájemců
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio