Lípa Musica vznikla z lásky k hudbě, říká ředitel hudebního festivalu

Oceňované Reguiem za růžový měsíc v podání německých umělců zahájilo v českolipské Bazilice všech svatých Mezinárodní hudební festival Lípa Musica. Jeho už 16. ročník letos přivede do Libereckého a Ústeckého kraje, ale i do saského pohraničí, umělce takových jmen jako je například Adam Plachetka nebo Radek Baborák.

„Lípa Musica má za cíl přivést do tohoto regionu špičkové umění. Baví nás oživovat místa, která mnohdy dlouhou dobu kulturně strádala. Koncerty se konají zejména v kostelích, ale i v jiných prostorách,“ vysvětluje zakladatel a ředitel festivalu Martin Prokeš.

Koncert při svíčkách v kostele sv. Barbory v Zahrádkách - Zuzana Lapčíková a Vladislav Bláha

Klasika i folklór

Lípa Musica ale není jen klasická hudba. Letos vystoupí například i folklórní skupina Hradišťan. „Snažíme se, abychom byli v nabídce a dramaturgii pestří. Nabídneme i moderní výrazový tanec nebo flamenco v podání vynikajících německých kytaristů,“ popisuje Prokeš. Letošní ročník Lípy Musicy má na programu celkem 23 hudebních i tanečních vystoupení na osmnácti místech.

Lípa Musica nabídne i baletní představení Mystérium času v podání Pražského komorního baletu

Propojení se sousedy z Německa

„Musica vznikla z lásky k hudbě, doma jsme v Libereckém kraji, jsme ale hosty také v Ústeckém kraji a zároveň se snažíme stále více o propojení se sousedními Němci, se kterými nás pojí jasné historické pouto,“ přibližuje ředitel festivalu. Podrobnosti o festivalu a programovou nabídku najdete na webu Lípy Musicy.

Další program festivalu Lípa Musica 2017
Zahájení festivalu Lípa Musica v bazilice Všech svatých v České Lípě, Joel Frederiksen a Ensemble Phoenix Munich
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio