Máchovo jezero má už několik let za sebou problémy s kvalitou vody

29. červen 2015

Máchovo jezero na Českolipsku má už několik let za sebou v létě zhoršenou kvalitou vody. Kvůli tomu se do jezera dokonce v minulosti nalévala speciální látka, která vysrážela plovoucí nečistoty včetně sinic. Přesto se každý rok během léta kvalita vody zhoršuje. Nepomohlo ani loňské vypuštění. Lidem to ale prý až tak úplně nevadí.

Podle provozní restaurace s dvacetiletou zkušeností na pláži Máchova jezera Jany Prokšové, to s dlouhodobě špatnou kvalitou vody tak úplně pravda není. „Tady dělají každý týden odběry vody. Tady není špatná kvalita vody.“

„Od roku 2004, kdy byl zákaz koupání, je návštěvnost stabilní. Stížnosti na kvalitu vody nejsou. Většinou voda není vhodná pro děti, těhotné ženy a vnímavé jedince a mají se potom osprchovat. Od roku 2004 problém se sinicemi není a věřím, že nebude. Letos tomu hodně pomohlo vypuštění jezera,“ vysvětluje Karel Málek ze společnosti, která provozuje u jezera hlavní pláž a dodává: „Jsme chovný rybník, tak ta voda tady nikdy nebude čistá.“

Proč se dlouhodobě jezero potýká se špatnou kvalitou vody?

„Nevyhovující kvalita vody a rozvoj sinic je způsobený dotací fosforu a dusíku do toho ekosystému. To jsou většinou splachy polí. Dochází k tomu, že s přepady přečerpávacích stanic se dostávají do Máchova jezera, to znamená znečištění splaškovými odpadními vodami. Opatření se dělají. Realizovala se ekohrázka, obměnila se rybí obsádka, došlo k revizi kanalizační sítě a pravidelně se jezero vypouští,“ vysvětluje vedoucí českolipské komunální hygieny Pavla Procházková.

Podle ní se dá za posledních deset let vývoj kvality vody předvídat. Na začátku sezony je vhodná ke koupání, v průběhu léta se kvalita zhoršuje až k té, která je pro koupání nevhodná.

Spustit audio