Mapuje stopy Karla IV. na Liberecku a slaví úspěchy – výstava v libereckých Lázních

24. říjen 2016

V Liberci vzbuzuje velký zájem návštěvníků výstava o Karlu IV. nazvaná Na zakázané stezce. Oblastní galerie v lázních na ní poprvé v historii severních Čech prezentuje díla vrcholného středověku, která tvořila součást regionu. Velká část z nich byla doposud skryta v soukromých sbírkách nebo klášterech. Třeba vzácná zlatá bula je zapůjčena z německého kláštera v Marienthalu.

Výstava je zasazená do doby vlády Karla IV. od Lucemburků po Jagellonce. Právě v té době si Karel IV. nepřál, aby kupci cestovali po stezce rodu Ronovců. Ta vedla z Čech přes Liberec a Frýdlantsko na sever. A tak ji jednoduše zakázal. Chtěl totiž, aby všichni používali jeho královskou stezku, a mýtné tak patřilo jen jemu. Podle záznamů v žitavské kronice, která je na výstavě k vidění, za to ale Karel IV. nebyl u místních oblíbený.

Bez dobrých vztahů mezi vědci Čechy a Němci by to nešlo

Velká část vystavovaných děl je zapůjčená. Jak mi řekla kurátorka Anna Habánová, výstava by vůbec nemohla vzniknout bez dobrých vztahů mezi českými a německými badateli. Ale také výborných kontaktů do duchovního prostředí v Německu a v severních Čechách. Protože řada předmětů pochází právě z klášterů a kostelů. Jako třeba fragment listiny opatřený zlatou bulou císaře Karla IV. Ten byl doposud uschován za zdmi kláštera v Marienthalu.

Soška jezulátka jako velký vědecký úspěch výstavy

Výstava má také jeden badatelský úspěch, který se týká sošky jezulátka. Na základě formální analýzy připsali badatelé právě tuto půvabnou sošku zapůjčenou z německého kláštera k dílu Mistra Madonny z Michle. Kurátoři jeho autorství sice předpokládali, ale teprve pečlivé prozkoumání asi čtyřicet centimetrů vysoké sošky tento fakt potvrdilo. Hlavně precizní řezba vlasů jezulátka je totiž totožná s těmi, které má Madonna z Michle.

Karel IV. a Liberecko - výstava

Galerie Lázně připravila k výstavě i řadu komentovaných prohlídek. Ta nejbližší je ve čtvrtek 10. listopadu. Zájemce výstavou provede doktorka Helena Dáňová z pražského Ústavu Dějin umění. Ta je spoluautorkou liberecké výstavy, podílela se ale i na přípravách pražské letní výstavy o Karlu IV. ve Valdštejnské jízdárně.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio