Martin Půta zůstane hejtmanem, koalice v Libereckém kraji se ale rozpadla

Obviněný hejtman Libereckého kraje Martin Půta zůstává ve funkci. Zastupitelé po něm rezignaci nechtějí, krajská koalice se ale v Liberci rozpadla. V tajné volbě přišla o svůj post teď už bývalá náměstkyně Zuzana Kocumová pro zdravotnictví a sport ze Změny pro Liberecký kraj. Odvolání navrhl zastupitelský klub Starostů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Republikový sněm hnutí starostové a nezávislí, Martin Půta

Republikový sněm hnutí starostové a nezávislí, Martin Půta | Foto: Filip Jandourek

Podle zastupitelského klubu byli dlouhodobě nespokojeni s prací Zuzany Kocumové. Uvedli, že selhala v řízení svého rezortu. To se týká například zateplení českolipské nemocnice, výstavby heliportu nebo hospice.

Také se neshodli v řešení autobusové regionální dopravy v kraji. Podle radního Petra Tulpy ze Starostů tím ohrozila zájmy kraje i jeho občanů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Názor Zuzany Kocumové ze Změny a hejtmana Martina Půty ze Starostů získala redaktorka ČRo Eva Malá

Zuzana Kocumová s odvoláním nesouhlasí. „Mít vlastní názor a občas ho říct, to se tady nenosí. Vyústění té situace a způsob řešení je neudržení emocí a osobních vztahů na více úrovních,“ řekla Zuzana Kocumová.

Starostové přesto chtějí jednat o nové koalici znovu se Změnou pro Liberecký kraj. Lídr hnutí Jan Korytář i lídr klubu zastupitelů a náměstek hejtmana Josef Jadrný proti tomu v zásadě nic nenamítají. Podporu ale hledají i jinde, předběžně oslovili už ODS.

Zastupitelé kraje podpořili hejtmana

Naopak hejtman Libereckého kraje Martin Půta, který čelí obvinění z korupce, ve své funkci zůstává s podporou krajských zastupitelů.

Podle policie měl dostat úplatek ve spojitosti s přestavbou kostela sv. Máří Magdaleny v Liberci. Přestavba kostela probíhá pod hlavičkou společnosti Geotermální energie pro občany, úvěr ale poskytl Metrostav a hejtman prý mohl za úplatu ovlivnit změnu financování projektu.

Martin Půta ale trvá na tom, že žádný úplatek nepřijal. Podle jeho slov tak nemá důvod k rezignaci.

„Včera můj obhájce podal proti tomu obvinění stížnost a po nahlédnutí do spisu, které nám bude umožněno až 8. prosince, budeme stížnost dále konkretizovat,“ vysvětlil.

Eva Malá, Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme