Mezi TOP 20 nejnavštěvovanějších míst Česka patří i dvě místa v Liberci

Nejnavštěvovanějším turistickým cílem České republiky byl v minulém roce Pražský hrad, který navštívilo přes 2 miliony návštěvníků. V první dvacítce žebříčku návštěvnosti tuzemských turistických cílů se objevila i dvě místa Libereckého kraje – obě dvě z krajského města.

V Liberci návštěvnicky bodují zoologická zahrada, která je mimochodem nejstarší zoo v celém Česku, a taky vzdělávací a zábavní park iQLandia.

Čtěte také

Liberecká zoo je se svými 480 tisíci návštěvníky patnáctým nejnavštěvovanějším turistickým cílem v Česku, Liberecké science centrum iQLandia pak se svým 425 tisícím návštěvníkem obsadilo devatenáctou příčku celostátního žebříčku.

Bílí tygři, tahák nejstarší české zoo

Ředitelé obou institucí si návštěvnický úspěch vysvětlují jednak výhodnou polohou, ale také atraktivní nabídkou programu. „Určitě je to vlastní náplní science centra, které umožňuje badatelskou formou poznávat svět kolem nás. Je to fenomén, který je oblíbený všude po světě, koncept jsme převzali ze zahraničí,“ vysvětluje ředitel liberecké iQLandie, Pavel Coufal podle kterého mají obdobně úspěšná čísla i v dalších čtyřech science centrech v republice.

Na atraktivní program a inovativní moderní koncepci sází i liberecká zoo. Podle jejího ředitele Davida Nejedla mají určitý podíl na vysoké loňské návštěvnosti v minulém roce narození bílí tygři. „V liberecké zoo mají svoji historii a pravdou je, že návštěvníky lákají. Jedním z důvodů, proč byla návštěvnost tak vysoká, je fakt, že měli mláďata,“ potvrzuje Nejedlo.

Bílí tygříci v Zoo Liberec

Na dobrých návštěvnických výsledcích obou zmiňovaných institucí se podílí i jejich výhodná poloha, dobrá dostupnost z Prahy a blízkost polské a německé hranice.

Budova iQLandia Liberec
autor: David Hamr
Spustit audio